Mít $50 miliard aktiv potenciálně zabavených, to stačí, aby začal naříkat každý. Avšak i přes rychle zformulované prohlášení o nároku pro Jukos, vypadá Vladimir Putin jako ne moc ustaraný, jak z toho ven. A my myslíme, že víme proč, a to je velice znepokojivé. Jak hlásí FT potvrzující naše předchozí komentáře: [quote align="center" color="#999999"] Tento nárok je průlomový ne jen kvůli jeho velikosti – 20 násobku předchozího rekordu pro rozsudek arbitráže.


Tribunál rovněž definitivně shledal, že Ruský postup vůči Jukosu a jeho nezávisle myslícímu akcionáři Machailu Chodorovském před deseti lety byl politicky motivovaný.

Ač se Rusko proti této náhradě nemůže odvolat, Moskva řekla, že bude postupovat všemi právními cestami v úsilí „hodit to za hlavu.“

I když tento rozsudek platí, stojí akcionáři před krušným bojem, jak ho prosadit. Pokud Moskva odmítne zaplatit, tak musí prosazovat zabavení ruských vládních komerčních aktiv ve 150 zemích, které jsou stranami tzv. Newyorské konvence o prosazování arbitrážních nároků z roku 1958. [/quote]

S tím snad ale přichází i vysvětlení, proč se Putin nepouští do nějakých vytáček, jelikož FT přichází s poznatkem:

[quote align="center" color="#999999"]

Jeden člověk blízký panu Putinovi řekl, rozhodnutí o Jukosu je bezvýznamné ve světle větší geopolitické strkanice kvůli Ukrajině.

„Do Evropy přichází válka,“ řekl. „Vážně si myslíte, že záleží na něčem takovémto?“[/quote]

Pro zájemce v angličtině více podrobností o tomto velice podivném rozsudku arbitrážního soudu: ZDE

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com