NATO posuzuje variantu postavení největší základny ve Východní Evropě, aby přiblížila k ruským hranicím pohotovostní infrastrukturu, informují britská média s odkazem na vrchního velitele sil NATO v Evropě generála Philippa Breedlova. Nejlepším místem pro základnu je polský Štětín na pobřeží Baltského moře, řekl Breedlove. Podle jeho slov plánuje NATO rozmístění na této základně zbraní, munice a potravin, aby zajistila v případě krize rychlé zabezpečení jednotek Aliance.


Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že dochází k posílení skupiny vojsk Severoatlantické aliance ve východní Evropě a Moskva bude na to adekvátně reagovat.  Ruská hlava státu to sdělila na zasedání Bezpečnostní rady o otázkách suverenity a územní celistvosti země.

Putin zdůraznil, že kvůli aktivizaci Aliance u hranice bude Rusko zvyšovat svou obranyschopnost, a to i na Krymu a v Sevastopolu.

Ruský prezident v reakci na komentáře řady expertů o tom, že protiraketová obrana je obranný systém, uvedl, že "to je část útočného systému Spojených států přemístěná na periferii."

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  czech.ruvr.ru