Prezident Obama předložil ke schválení Senátu kandidaturu nového velvyslance USA v Moskvě Johna Teffta. Dostal agrément ruského MZV 9. července. V USA očekávali, že Moskva nesouhlasí s kandidaturou Teffta, který je dobře znám jako „praktik barevných revolucí“ ve Východní Evropě. Tefft byl hlavou diplomatické mise v Tbilisi před a v době vyvrcholení „kavkazské války“ z r. 2008. A velmi aktivně „konzultoval“ tehdejšího prezidenta Michaila Saakašviliho. V Kyjevě pracoval od r. 2009 až po srpen 2013, a velmi energicky „demokratizoval nálady“ pro sesazení prezidenta Janukovyče. Nač ho potřebuje Rusko?


Pomocník prezidenta RF pro mezinárodní záležitosti a bývalý velvyslanec Ruska v USA Jurij Ušakov řekl, že nebude komentovat „Tefftovo chování v době, kdy pracoval v Gruzii a na Ukrajině“. Prohlásil však, že Tefft je „profesionální diplomat“, že dobře zná Rusko a postsovětský prostor, a že mluví rusky.

Skutečnost, že do Moskvy jede právě Tefft, je jasným znakem toho, že Bílý dům neplánuje rozšíření dialogu s Moskvou v době, která zbývá do ukončení prezidentství Baracka Obamy (2017). Nemusíme však dívat se na všechno přes černé brýle, soudí známý americký politolog a expert pro Východní Evropu, profesor MSU Mark Sloboda. John Tefft Rusku samozřejmě nesympatizuje, osobní vztah však není hlavní kvalitou diplomatu v zemi pobytu:

[quote align="center" color="#999999"]

Podívejte se na jeho jmenování z druhé strany. Až dosud jmenoval Obama velvyslanci nikoli kariérní diplomaty, nýbrž loajální funkcionáře Demokratické strany, kteří vynikali jen částkami příspěvků do jeho volebních fondů. Tito lidé neznali ani kulturu, ani dějiny, ani tradice zemí, do nichž se vydávali, a nemluvili jejich jazykem. [/quote]

Odborné kvality Johna Teffta jsou skutečně přesvědčivé. Vzděláním je historik a má za sebou více než 40 let diplomatické služby. Tefft přišel do Státního departamentu v r. 1972. Pracoval v Maďarsku, Izraeli a Itálii. V r. 1989 se stal náměstkem vedoucího oddělení Státního departamentu pro záležitosti SSSR (a později Ruska a SNS), v r. 1992 – ředitelem oddělení pro záležitosti Severní Evropy. V letech 1996 až 1999 byl náměstkem vedoucího diplomatické mise USA v Moskvě. Poté se stal velvyslancem v Litvě, v Gruzii a na Ukrajině. Pravdaže se nedá říci, že by nový velvyslanec při vších svých diplomatických zkušenostech nedopouštěl nediplomatická hodnocení.

Například v Kyjevě si dosud s rozhořčením vzpomínají na slova „nejlepšího přítele“ demokratické Ukrajiny Johna Teffta o ukrajinské národní hymně. Na webových stránkách WikiLeaks byla ještě loni zveřejněna Tefftova zpráva ministrovi zahraničí USA: „Zejména trapné je poslouchat jejich hymnu. To je přece mučení! Máš dojem, že tě zaživa pohřbívají“, napsal Tefft.

Senát ale sotva odmítne kandidaturu Johna Teffta kvůli podobným výrokům. Je přece dost protirusky naladěný k tomu, aby ho schválili bez problémů.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru