Německé úřady zatkly německého muže zaměstnaného u domácí zpravodajské agentury (BND) kvůli podezření ze špionáže pro Spojené státy, řekli v pátek Reuters dva politici se znalostí této záležitosti. Úřad německého spolkového prokurátora v prohlášení uvedl, že byl zatčen 31 letý muž pro podezření, že je cizím špionem, neposkytl však žádné další podrobnosti. Existuje riziko, že tato záležitost vnese napětí do vztahů s Washingtonem, které poškodila loňská odhalení masového dohledu nad německými občany americkou Agenturou národní bezpečnosti (NSA), do čehož patřilo i sledování mobilní telefonu kancléřky Angely Merkel.


Tento muž přiznal, že Američanům předal kontaktní údaje na speciální německou parlamentní komisi zřízenou pro vyšetřování špionážních odhalení učiněných bývalým americkým zpravodajským kontraktorem Edwardem Snowdenem, řekli tito politici.

Oba tito zákonodárci jsou členy devítičlenné parlamentní kontrolní komise, jejíž schůze jsou tajné, a která má na starosti sledování německého zpravodajství.

I vyšetřování parlamentní komise k záležitostem NSA pořádá některé důvěrné schůze.

„Je to muž, který neměl žádný přímý kontakt s vyšetřovací komisí… Nebyl to vrcholný agent,“ řekl jeden z politiků, který mluvil pod podmínkou anonymity. Je podezírán, že své služby Spojeným státům nabídl dobrovolně, řekl tento zdroj.

Velvyslanectví Spojených států v Berlíně to odmítlo komentovat.

Německo je k dohledu zvláště citlivé kvůli jeho zneužívání východoněmeckou tajnou policií Stasi a nacisty. Berlín od Washingtonu požadoval dohodu o „ne-špionáži“ mezi blízkými spojenci, ale Spojené státy k tomu nebyly ochotny.

Noviny Bild v předběžné kopii článku, který vyjde v sobotu, uvedly, že tento muž dva roky pracoval jako dvojí agent a ukradl 218 důvěrných dokumentů.

Z těchto dokumentů, které prodal za 25 000 euro ($34 100; 686 000 Kč), se tři vztahovaly k práci komise Bundestagu, uvedly bezpečnostní zdroje.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: businessinsider.com