Žádní uprchlíci z Ukrajiny na ruském území nejsou. Zato po ukrajinském území jezdí ruské tanky a raketomety Grad. O tom je přesvědčena mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová. Důkazy pro své tvrzení ale uvést nedokázala. Jak zdůrazňují experti, Washington a Kyjev se tak nechaly unést informační válkou, že už samy uvěřily, že s Ukrajinou bojuje Rusko. Údaje z ruského tisku, svědčící o spoustě uprchlíků z jihovýchodu Ukrajiny, neodpovídají skutečnosti, prohlašuje Marie Harfová. Kdo to tedy jsou ty desetitisíce lidí, které každý den překračují na hraničních přechodech ukrajinsko-ruskou hranici?


Na americkém ministerstvu je zřejmě stále ještě rozšířena verze Psakiové: jsou to rekreanti spěchající na návštěvu k příbuzným. Stejně jako její verze o tom, že v Doněcku a Luhansku bojuje proti ukrajinským radikálům a armádě Rusko.

Očití svědkové přece viděli vojenský konvoj neznámého původu, který 20. června vstoupil do Luhansku. Kromě toho má Washington k dispozici ještě i snímky u Luhanska zasaženého raketometu Grad, který je součástí výzbroje ruské armády.

Ukrajinští uprchlíci na hraničním přechodu Izvarino

To, že tyto raketomety má ve své výzbroji i ukrajinská armáda a tahle armáda z nich ostřeluje městská sídliště, na ministerstvu zahraničí přecházejí mlčením. Tam mají za to, že použití jakýchkoli zbraní kyjevskými úřady je oprávněným opatřením boje s tak zvanými teroristy.

A kyjevské úřady se nijak neomezují v prostředcích určených k boji s vlastní lidem. Kromě raketometů Grad se používají kazetové bomby a fosforová munice, radikálové ostřelují automobily s raněnými. A to všechno se děje za mlčenlivého souhlasu Západu. Washington spolu s Kyjevem tvrdí: civilní obyvatelé na jihovýchodě Ukrajiny nejsou. Podobný kurz si samozřejmě nezvolili náhodou, je přesvědčen politolog Alexej Panin:

[quote align="center" color="#999999"]

Čím víc je Rusko zatahováno do ukrajinských událostí, tím snazší je prosazovat vůči Rusku nové sankce. A USA tak budou moci snáze konkurovat Rusku na evropském prostoru. Především se to týká trhu ropy a plynu v Evropské unii. Samozřejmě to umožní mluvit o ruské agresi a tak bude snazší i prosazování rozšiřování NATO na východ. V podstatě je to politika vojenských provokací. [/quote]

Příměří vyhlášené ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem se ve skutečnosti využívá k přeskupení sil. Ve skutečnosti se ale nejedná o příměří reálné, pouze deklarované: ostřelování obcí v Luhanské a Doněcké oblasti pokračuje. Porošenko přirozeně obviňuje z porušování režimu zastavení palby domobranu – ukrajinské dělostřelectvo prý reaguje na jejich provokace. Soudě podle všeho plní prezident-oligarcha nařízení shora naprosto přesně: dostalo se mu pochvaly od Josepha Bidena. Viceprezident USA označil v telefonickém rozhovoru Porošenkovy kroky za správné a vysoce profesionální. Ochranná ruka Washingtonu zjevně dodává Kyjevu odvahu ke stále dalším demarším proti Rusku.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru