John Kerry přišel, viděl a jako obvykle, udělal ze sebe blbce. Ze včerejší noci (psáno 23.6.): [quote align="center" color="#999999"] Ministr zahraničí John Kerry vyjádřil silnou americkou podporu novému egyptskému presidentovi a signalizoval, že Washington bude pokračovat s vedením vojenské pomoci k Amerikou vítané post-pučistické vládě.


Pan Kerry řekl, že USA nedávno uvolnily $575 milionů pomoci pro egyptské ozbrojené síly, a že věří, že do Egypta bude brzy dodáno i těch 10 helikoptér Apache.

„Věřím, že nakonec budeme schopni doručit plnou částku pomoci,“ řekl pan Kerry při první zastávce na regionální túře zaměřené převážně na reakci na krizi v Iráku. „Věřím …, že ty Apache přijdou, a že přijdou velice brzy.“[/quote]

Potom z tohoto rána:

[quote align="center" color="#999999"]

Tři žurnalisté Al Jazeery byli egyptským soudcem v pondělí odsouzeni k sedmi letům vězení za pomoc „teroristické organizaci“, což přilákalo kritiku Západních vlád, které řekly, že rozsudek podvrací svobodu projevu.[/quote]

A pak:

[quote align="center" color="#999999"]

Americký ministr zahraničí řekl, že si v pondělí telefonoval s egyptským ministrem zahraničí Samehem Sukrim, aby si tento povšiml „vážné nelibosti“ Washintonu nad rozsudkem sedmi let vězení nad třemi žurnalisty Al Jazeery.

„Dnešní rozsudek je jasně děsivý a drakonický verdikt,“ řekl reportérům v Bagdádu.

Když jsem se dnes o verdiktu dověděl, začalo mi to dělat velké starosti, upřímně, jsem tím tak zklamán, že jsem okamžitě sebral telefon a popovídal si s ministrem zahraničí Egypta a projevil vážnou nelibost nad takovýmto typem verdiktu,“ řekl. [/quote]

Takže … Kerry okamžitě „sebral telefon a popovídal“ si s někým, což vedlo k poslednímu veřejnému pokoření tohoto „vrcholného“ amerického diplomata. Je to ten samý, který bude podepisovat, výdejku k dodáku na těch 10 amerických Apachů a potvrzení těch $575 milionů okamžitého převodu od z americké pokladny?

Guardian to shrnuje nejlépe:

[quote align="center" color="#999999"]

Egyptská vláda s vojenskou dominancí uštědřila Johnu Kerrymu, americkému ministru zahraničí, do tváře pokořující veřejný políček, když odsoudila tři žurnalisty al-Jazeery k dlouhému rozsudku vězení jen hodiny poté, co Kerry osobně projevil hlubokou starost o tento případ na vysoce postavené schůzce v Káhiře. Tento štulec představuje katastrofický začátek Kerryho už i tak obtížné túry po Středním východě, která ho v pátek přivedla do Bagdádu na rozhovory o krizi s povstáním islamistických extremistů.

Tento verdikt soudu vstřícného k přáním vlády bude rovněž vnímán jako záměrný, drsný signál presidentu Baracku Obamovi, který kritizoval zhoršující se historii lidských práv v Egyptě poté, co loni přišel pučem k moci bývalý generál Abdul Fattah al-Sisi. Sisi se mezi tím zvolil presidentem. Jeho zvolený předchůdce Mohammed Morsi a tisíce jeho přívrženců z Muslimského bratrstva zůstává ve vězení, zatímco stovky dalších už byly zabity.

Při tom, o čem američtí činitelé říkají, že to byl „upřímný“ rozhovor se Sisim, Kerry „zdůraznil naši silnou podporu pro dodržování universálních práv a svobod všech Egypťanů, včetně svobody projevu, pokojného shromažďování a sdružování.“ Uvedl i četné sliby egyptských vůdců, „které se ještě budou muset splnit,“ dodal ale, že „Spojené státy zůstávají hluboce oddané tomu, že chtějí Egypt vidět jako úspěšný.“

Prázdnota všeho toho pečlivého diplomatického jazyka byla odhalena všem, kdo spatřili tento verdikt soudu, o němž diplomaté a pozorovatelé řekli, že ho bylo dosaženo, aniž by si komplikovali život podpůrnými důkazy. Teď už vypadá jasné, že Kerry si třepil hubu nadarmo; rozsudky byly předem určeny, zamýšleny jako děsivé varování egyptským i zahraničním médiím a jako symbol odhodlání režimu demonstrovat svou nezávislost na Washingtonu.

Tohle je ironické vzhledem k tomu, že USA před těmito rozhovory zpřístupnily většinu z těch $575 milionů vojenské pomoci původně po puči proti Morsimu zmrazené Kongresem. Kerry se navíc oháněl nabídkami ve formě 10 útočných helikoptér Apache, o kterých řekl, že budou do Egypta dodány „velice brzy.“ Tohle je přesně ten druh smrtící letecké síly, o kterou irácká vláda už dlouho prosila, ale Obama jim ji prozatím odpíral.

Kerry se teď musí sám sebe ptát, zda bylo úplně rozumné nabízet takovou diplomatickou, finanční a vojenskou pomoc Sisimu nepodmíněně, ještě před jejich schůzkou a před vynesením rozsudku tímto soudem. Tohle není způsob, jak by to udělali tvrdohlaví, světa znalí američtí ministři zahraničí, takoví jako Henry Kissinger, George Shultz a James Baker. Všichni ti staří kozáci Středního východu by určitě vedli tvrdší jednání. Na druhou stranu by s nejvyšší pravděpodobností stavěli americké a izraelské strategické zájmy na silném, stabilním a pro-Západním Egyptu před záležitosti lidských práv. Možná, že i Kerry tohle udělal.

Ať byly jeho důvody jakékoliv, tak Kerryho historie v tomto regionu byla zatím podobně málo inspirující. Investoval značnou osobní prestiž, čas a úsilí do přesvědčování k obnovení mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci, aniž by z toho cokoliv bylo. Tohle selhání bylo zcela předpověditelné už vzhledem k osobnostem na obou stranách a k absenci nových nápadů. [/quote]

Umělecká úprava Johna Kerryho po té řečené „pokořující veřejné facce.“

Co se týče americké „zahraniční politiky“, kolika dalšími způsoby lze popsat rozběhlý, zatím pomalý ale zvolna se zrychlující pohyb vykolejujícího se vlaku?

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com