Krach dolaru jako světové měny se zdá dnes téměř nevyhnutelným. Známý francouzský ekonom Jacques Sapir se podělil s Hlasem Ruska o svou předpověď ohledně budoucnosti světového finančního kapitálu. [quote align="center" color="#999999"] Rusko a Čína plánují vyloučit dolar ze svých plynařských transakcí. Co si myslíte, mohou být tyto plány ztělesněny?


To, co hodlají udělat ruská a čínská vláda, je potenciálně velmi významná věc. Dolar má v světové ekonomice ve skutečnosti tři funkce, a sice: výpočetní jednotka, poněvadž velký počet cen, včetně cen přírodních zdrojů, se počítá v dolarech. Za druhé, je to měna mezinárodních transakcí. A za třetí, je to rezervní měna. To, co by chtěly změnit ruská a čínská vláda, je právě použití dolaru jako měny v některých transakcích, mezi jiným plynařských a ropných. To ale předpokládá, že rubl a jüan mají být navzájem uznány v Číně a Rusku, a už se to stává.

V širším slova smyslu tento krok svědčí o existenci problému, na který stále naráží celá řada zemí, a netýká se to jen Číny a Ruska. Týká se to zemí Perského zálivu, Latinské Ameriky jako výrobců surovin. Tyto země by se chtěly zbavit dolaru ve svých měnových transakcích.

Existuje reálná možnost ustavení ještě jedné rezervní měny kromě dolaru?

Je to velice starý problém! Připomeneme, že dolar jako rezervní měnu kritizoval generál Charles de Gaulle již v šedesátých letech minulého století. A pravidelně, jakmile přichází další měnová krize, znovu začínají mluvit o tomto problému. Je jasné, že nynější systém, založený na převládajícím využití dolaru jako rezervní měny, je neuspokojivý! Existuje potřeba diverzifikace a možná i změny tohoto systému.

Na základě toho lze pochopit, jaké cesty se nám otevírají. Pro naprostou přestavbu mezinárodního měnového systému je potřebná politická možnost svolání mezinárodní konference podle vzoru Brettonwoodské z roku 1944. Jinou cestou je rozvoj měn, jež začínají hrát na regionální úrovni úlohu rezervní měny. Myslím, že si Čína vytkla za cíl, aby se její národní měna jüan stala za několik let rezervní měnou v Asijsko-Tichomořském regionu. Existuje rovněž projekt ohledně učinění ruble rezervní měnou pro země SNS. A je tedy dost pravděpodobné, že bude existovat větší počet měn, které postupně podkopají pozice dolaru jako mezinárodní rezervní měny. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru