Ruská vyšetřovací komise uvedla na mezinárodní seznam hledaných ukrajinským parlamentem jmenovaného ministra vnitra Arsena Avakova a businessmana a guvernéra Dněpropetrovského regionu Igora Kolomojského, řekl v sobotu mluvčí ruské vyšetřovací komise Vladimir Markin. Markin řekl Itar-Tass, že „v rámci kriminálních případů používání zakázaných prostředků a metod válčení, bestiálních vražd, bránění profesionálně aktivitě žurnalistů a únosů lidí na východní Ukrajině vydali vyšetřovatelé rezoluci uvádějící Arsena Avakova a Igora Kolomojského na seznam hledaných.“


„Tato rezoluce byla odeslána hlavnímu oddělení kriminálního vyšetřování ruského ministra vnitra. Avakov a Kolomojskij byli uvedeni na mezinárodní seznam hledaných osob platný na území všech členských států Interpolu,“ řekl.  

V souladu se současnými postupy ministerstvo vnitra formalizovalo úkony uvedení osoby na seznam hledaných odesláním těchto materiálů přes Národní centrální kancelář Interpolu (NCB) ruského ministerstva vnitra do databáze ústředí Interpolu v Lyonu, čili v souladu s Minskou konvencí o vydávání podepsanou členy Společenství nezávislých států (CIS, čili volného spolku bývalých sovětských republik).

Markin rovněž řekl, že více než 1 000 obyvatel boji stižených východních regionů Ukrajiny podalo k ruským vyšetřovatelům trestní oznámení pro Mezinárodní trestní tribunál pro válečné zločiny a pro Evropský soudní dvůr pro lidská práva.

Mluvčí vyšetřovací komise řekl Itar-Tass, že v rámci tohoto trestního případu „více než 40 vyšetřovatelů nadále pracuje s lidmi přicházejícími z Ukrajiny, kteří trpěli těmito zločiny, a kteří v současnosti dorazili do jihoruského regionu Rostov, Krymské republiky, stejně jako do Bělgorodu, Voroněže, Brjanska, Kurska a některých dalších regionů.“

„Prozatím bylo vyslechnuto celkem 2 400 očitých svědků, 1 470 lidí bylo uznáno za zraněné osoby, včetně 208 osob nezletilých. Více než 1 000 lidí předložilo ruským vyšetřovatelům trestní oznámení pro Mezinárodní trestní tribunál a pro Evropský soudní dvůr pro lidská práva,“ řekl Markin.

Nevyloučil ani, že seznam hledaných v tomto případě by se mohl rozrůst o další osoby.

„Vyšetřovatelé přijímají opatření k určení všech osob z řad velitelů a sloužících v Ukrajinských ozbrojených silách, Národní gardě Ukrajiny a v krajně pravicovém ultranacionalistickém hnutí Pravý sektor, jehož militanti se zapojující do provádění trestných operací proti civilnímu obyvatelstvu na ukrajinském jihovýchodě, a kteří zabili mnoho civilistů,“ řekl Markin.

„Vyšetřování tohoto kriminálního případu pokračuje,“ řekl.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: en.itar-tass.com