Poté, co byli Obama s Putinem „zachyceni kamerou“ na schůzce ve Vine’d s francouzským presidentem, tak si nemůžeme pomoci, ale dost bychom se divili, kdyby to ruský vůdce neokomentoval nějak jako: „Ještě to neskončilo.“ Během toho, jak úsilí o „de-dolarizaci“ už nějak vypadlo z diskusí, tak hlásí ITAR-TASS, že Gazprom podepsal s klienty dodatečné dohody k přepnutí z dolarů na eura a renminbi s tím, že „devět z deseti spotřebitelů s tímto přechodem souhlasilo.“ Od ITAR-TASS:


[quote align="center" color="#999999"]

Gazprom Něft podepsal dodatečnou dohodu se spotřebiteli o možném přechodu z dolarů na eura při platbách za kontrakty, řekl na tiskové konferenci šéf této ropné společnosti Alexander Djukov.

„Podepisují se i další dohody s Gazprom Něftem o možnostech přechodů v kontraktech z dolarů na eura. S Běloruskem bylz dohodnuty platby v rublech,“ řekl.

Djukov řekl, že devět z deseti spotřebitelů souhlasilo s přechodem na eura.

ITAR-TASS před tím hlásil, že Gazprom Něft uvažuje o možnosti provádět platby za kontrakt v rublech. Některé kontraktní strany souhlasily s přechodem z dolarů na eura a yuany .

„Tzv. Plán B už částečně začal fungovat. Přechod od dolarů na kontrakty v eurech a yuanech byl už u některých našich kontraktních partnerů odsouhlasen. Uvažuje se o možném přechodu kontraktů na rubly,“ řekl Djukov v St. Petěrburgu na Mezinárodním ekonomickém fóru.[/quote]

A jak jsme už v minulosti opakovaně vysvětlovali, čím více si bude Západ Rusko antagonizovat, a čím více ekonomickými sankcemi po něm bude vrhat, tím bude Rusko více nuceno uhýbat z obchodního systému denominovaného v USD do systému, který vyhovuje Číně a Indii.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com