Barack Obama během svého evropského turné zažil malý šok. Tradiční spojenci Spojených států odmítají posílení amerických vojsk v Evropě. V jejich avantgardě stojí dříve servilní Česko a Slovensko. Křehký mír v Evropě se může brzy rozpadnout. Zatím co obyvatele Doněcké a Luhanské republiky na východě Ukrajiny trhají bomby na krvavé cáry, Washington spřádá plány, jak nesmyslnou tragédii rozpoutanou kyjevským režimem využije ve svůj prospěch. Do Evropy za své plány přijel orodovat sám Barack Obama, který si k tomu cynicky zvolil 25. výročí pádu totalitního režimu v Polsku.


„Přehodnocujeme naši vojenskou přítomnost v Evropě ve světle nových bezpečnostních výzev na evropském kontinentu. Tyto snahy nepůjdou na úkor jiných obranných priorit, jako je náš závazek týkající se znovunastolení rovnováhy v asijsko-tichomořské oblasti,“ varoval Bílý dům začátkem týdne před Obamovou návštěvou Polska.

Sám americký prezident na vojenské základně nedaleko Varšavy „mírovou“ pomoc Evropě upřesnil. „S podporou Kongresu sem pošleme víc vybavení, posílíme společná cvičení s našimi partnery. Zvýšíme také počet amerických vojáků v několika zemích napříč střední a východní Evropou. Zároveň posílíme naše partnerství se zeměmi, jako je Ukrajina, Gruzie či Moldavsko,“ prohlásil Obama.

Jak tomu máme rozumět? Jednoduše. K 70 tisícům amerických vojáků, kteří se již v západní a jižní Evropě nakvartýrovali, přibudou další tisíce. A protože je v Německu a Řecku tak trochu těsno, nové základny by se podle Washingtonu měly objevit blíž k Rusku. Tam se místo vždycky najde.

Spojené státy v této avantýře hned podpořilo Polsko. Jak prohlásil polský prezident Bronislaw Komorowski, takové rozhodnutí je dobrou reakcí na situaci na Ukrajině. „Uvítáme větší přítomnost amerických vojáků v našem regionu tak, aby byla bezpečnost rovnoměrně rozložená na všechny členy NATO,“ reagoval podle očekávání na Obamův projev polský ministr zahraničí Radek Sikorski.

Možná, že si američtí generálové v Pentagonu na mapě východní Evropy samou radostí začali rozmisťovat umělohmotné vojáčky – jenže ouha. Na odpor proti přítomnosti cizích vojsk u sebe doma vystoupilo Česko a Slovensko.

„Některé země se obrací na NATO a chtějí, aby tam byla zvýšená vojenská přítomnost, vím, že se jedná o Polsko a některé baltské státy. Česká republika nic takového nepotřebuje. Když jsme si vyhodnotili aktuální bezpečnostní situaci, tak taková potřeba v ČR není a nebudeme tak patřit mezi země, které by volaly po posílení vojenských jednotek NATO v Evropě. Ono to nebude jednoduché ani z ekonomického hlediska, ta situace bude složitá a bude ještě nějakou dobu trvat,“ prohlásil začátkem týdne předseda české vlády Bohuslav Sobotka.

Jak zároveň dodal, přítomnost cizích vojsk má logiku jen v návaznosti na bezpečnostní situaci. Nehledě na fantazie skupinky rusofobů a amerikofilů nikdo Evropu, natož Česko, vojensky neohrožuje. Tanky okupační armády by pod Brdami stály zbytečně.

Stejný názor sdílí Sobotkův slovenský kolega Robert Fico. „Slovensko už má svoje historické skúsenosti z účasťou cudzích vojakov, spomeňme si na inváziu v roku 1968, preto je táto téma pre nás mimoriadne citlivá. Neviem si predstaviť, že by tu boli protiraketové stanice, ktoré by opatrovali zahraniční vojaci,“ uvedl slovenský premiér.

Identická pozice Prahy a Bratislavy v tak ostré otázce dvacet let od rozdělení Československa je jasným signálem: zůstali jsme bratrskými národy, které nestrpí okupaci.

Samozřejmě, najdou se v naší vlasti i tací, kteří si přejí, aby po Václavském náměstí pochodovala americká bagančata. Třeba předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg si myslí, že by američtí vojáci měli do Česka přijít co nejdříve. „Abychom jasně odpověděli Putinovi, k čemu vede jeho politika, aby si nedělal iluze, že může naše spojenectví rozložit,“ dí exministr zahraniční. „Zažil jsem americké základny v Německu a Itálii a nikdy s nimi nebyl problém.“

Reaguje také kulturní fronta. Drsně se do českého premiéra pustil herec Oldřich Navrátil. „To, co řekl Sobotka, se mi vůbec nelíbí, je to přizdisráč, tohle nejde, to je samozřejmě špatné. Takto když se budeme chovat, jak nastínil pan premiér, tak dopadneme jako ve 48. roce,“ řekl ParlamentnímListům.cz

Jaroslav Hašek by z nás měl radost.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru