Na Ukrajině režim spěchá s volbami, jež mají údajně proběhnout 25. května, i přesto, jak moc tato země upadá do chaosu. Když je teď Krym součástí Ruska, a dvě další provincie po nedávných referendech vyhlásily autonomii – s tím, že následovat je bude více provincií – tak na to Kyjev reagoval kampaní, která připomíná více zahraniční invazi a okupaci než národně-bezpečnostní operaci. Když má teď Kyjev pravidelnou armádu v rozkladu, tak se uchýlil k jejímu záplatování pomocí milic a ad hoc posbíraných žoldnéřů, ozbrojených gangů a zaúkoloval i loajální korporátně finanční oligarchy sestavováním a nasazováním svých vlastních soukromých armád.


Výsledkem je, jak se dalo čekat, zkáza a ta se nejakutněji rozehrává v odpadlické provincii Doněck na ukrajinském východě. Nedávno se militanti, milice a dokonce bojové helikoptéry střetli u města Volnovacha, po čemž zůstalo 16 mrtvých.

Po tomto střetu se ozývají rozporuplná hlášení, ale prohlášení obou stran a video zaznamenávající bojovou helikoptéru útočící na to, co zbylo z konvoje zaskočených vojáků Kyjeva, jsou vyobrazením režimu, který se pouští do zoufalé bitvy, v níž podléhá.

BBC ve svém článku „Ukrajinská krize: Doněck zažil nejsmrtonosnější útok na vojáky,“ hlásí:

[quote align="center" color="#999999"]

Po útoku za úsvitu na kontrolní stanoviště na východní Ukrajině zůstalo v nejhorší ztrátě na životech, jaké vládní síly až dosud utrpěly, nejméně 14 vojáků mrtvých. Na kontrolní stanoviště v oblasti Volnovacha při jednom ze čtyř ohlášených útoků z této noci na východní Ukrajině zaútočili těžce vyzbrojení militanti. Není jasné, kdo na to kontrolní stanoviště zaútočil, když jeden z ukrajinských důstojníků BBC řekl, že to nebyli separatisté. [/quote]

Článek BBC se vůbec nezmiňoval o bojových vrtulnících. RT ale hlásí: „16 ukrajinských vojáků zabito při smrtonosném útoku na kontrolní stanoviště v Doněckém regionu,“ a konstatuje:

[quote align="center" color="#999999"]

Při útoku na vojenské kontrolní stanoviště v regionu Doněck bylo zabito 16 ukrajinských vojáků a více než 30 jich bylo zraněno. K tomuto nejsmrtonosnějšímu útoku na armádu od rozpoutání kyjevské vojenské operace na jihovýchodě země dochází pár dnů před volbami. Kontrolní stanoviště na okraji vesnice Blagodatnoje u města Volnovacha bylo napadeno ve čtvrtek v noci. Očití svědkové ruskému Chanel One řekli, že útočníci přijeli v tranzitních dodávkách i s obrněnými vozy a krytí jim poskytovaly bojové vrtulníky. Střelci zahájili palbu na obrněná vozidla vojáků a začali střílet i do vojenských nováčků, kteří měli svůj tábor poblíž kontrolního stanoviště. [/quote]

RT rovněž poskytuje dvě videa – jedno ukazuje bojové vrtulníky, jak přilétají v nízké výšce na scénu, a druhé následně po útoku. K tomu se navíc na povrch dostalo video ukazující bojové vrtulníky při útoku na konvoj kyjevských vojáků krčících se ve zmatku za jedním z náklaďáků k převozu vojáků a volajících rádiem, aby zjistili, proč na ně útočí jejich vlastní letecká podpora. Z tohoto incidentu se vynořilo několik teorií.