Během poslední dekády zmizelo tolik včel, až značný počet vědců i aktivistů začal veřit, že některé druhy včel mohou v blízké budoucnosti zcela vyhynout. Proč včely umírají v takových množstvích? Vymírají včely z důvodu změn na Zemi, nebo je zabíjí jiné problémy životního prostředí? Je zde mnoho důvodů, proč se to děje, ale jednu z největších hrozeb představují syntetické zemědělské chemikálie, jako jsou pesticidy a insekticidy.


 

Jsou insekticidy zodpovědné za mizení včel?

Od roku 2006 stovky miliard včel zemřelo po celém světě. V Číně se mizení včel zvrtlo natolik, že místní farmáři musí ručně opylovat květy rostlin. Odhaduje se, že třetina našich potravin závisí na opylení. Z toho logicky vyplývá, jak důležité pro nás včely jsou.

Mnoho výzkumníků z této oblasti tvrdí, že insekticidy obsahující n eonikotinoidy a kothianidiny jsou pro včely silně toxické a některé z nich považují za hlavní příčinu rozpadu a zničení včelích kolonií. Neonikotinoidy se derivují z nikotinu a mají neurotoxické vlastnosti. Neonikotinoidy mohou hmyzu způsobit křeče, paralýzu a smrt. Tyto toxické chemikálie nejsou biodegradabilní a snadno kontaminují půdu. A co je horší, drasticky snižují vznik nových královen, které jsou zásadní pro přežití včelí kolonie.

 

Jsou robotické včely správnou odpovědí na řešení mizení opravdových včel?

Mnoho zemědělských chemických a biotechnologických společností podporují nápad, že bychom měli používat robotické včely k pomoci tuto situaci vyřešit. Mohou však robotické včely efektivně nahradit ty živé? Na zodpovězení otázky se podívejme na některá fakta ohledně včel a rostlin.

Určité rostliny a včely mají symbiotický vztah, který je na sobě činí na vzájemně závislé. Příklad níže, získaný z webu Mercola.com, vysvětluje tento vztah hlouběji:

[quote align="center" color="#999999"]

Vědci z Bristolské univerzity strávili 30 let snahou zjistit, jak přesně včely zjistí, které květiny si mají vybírat. Nedávný objev říká, že se včely i rostliny podílejí na vzájemně prospěšném elektromagnetismu, jehož výsledkem je nejenom opylení a rozkvět rostliny, ale také výživa včel a jejich úlů.
 
 
Vědci již věděli, že rostliny produkují slabé, záporně nabité elektrické pole. Také už věděli, že během letu křídla včel generují až 200 voltů pozitivního elektrického náboje, jenž napomáhá pylu "se přilepit" na ochlupení jejich nohou. Co však dosud nevěděli je schopnost včel vycítit určité vlnění, které vyvolává kvetoucí rostlina. Podobným způsobem i žraloci vycítí elektrická pole. Čmeláci se též účastní tohoto elektricky nabitého fenoménu. [/quote]

Včely nemají s květinami vztah na pouhé tělesné úrovni, ale i na energetické. Jinými slovy, panuje mezi nimi silná konexe. Mimo symbiotický vztah včely používají nektar z rostlin k výrobě medu, který je jedním z nejlepších léků přírody na mnohé zdravotní potíže.

Med se stal jakýmsi "zázračným lékem", neboť prokázal svou efektivitu na léčení širokého spektra nepříjemností, včetně chronického kašle, bolesti v krku, kvasnicové infekce, vnějšího poranění, popálenin, artridické bolesti a "nevyléčitelných infekcí". Léčebný potenciál skrytý v medu nás uvádí v úžas a proslavil se i schopností zabíjet "superbrouky". Podle australských výzkumníků, organický med z Manuky zabíjí všechny typy bakterií známé současným vědcům.

Když se podíváme na symbiotický vztah mezi včelami a rostlinami vcelku, robotické včely ve skutečně nemohou nahradit živé včely. Stroje nedisponují schopností propojit se s přírodou na tak hluboké úrovni a nemohou vybudovat podobné konexe. Kvůli těmto důvodům nikdy nenahradí ty skutečné, maximálně poslouží jako přechodové stádium či výpomoc.

 

Nebezpečí robotických včel

Sponzoři robotických včel v níže uvedeném videu jsou především chemické a biotechnologické společnosti. Mnohé z nich vyrábějí právě pesticidy a insekticidy, neboli syntetické zemědělské chemikálie toxické pro lidi, zvířata, rostliny a tedy i pro hmyz. Dokonce plánují vybavit robotické včely pesticidovými spreji. Některé z těchto společností také produkují geneticky modifikované organismy (GMO), z nichž jsou některé známé produkcí dalších toxických chemikálií nebezpečných pro hmyz. Tyto nezodpovědné praktiky zmíněných společností ničí životní prostředí, a tím pádem způsobují nerovnováhu v ekosystému.