Po protestech těch naplněných vírou v Majdan i dalších, kteří jsou zhnuseni a otráveni, že jejich vláda nedělá absolutně nic, aby udržela soudržnost Ukrajiny – jak, té západní, tak té východní, probíhajících dnes v noci před kyjevským parlamentem si úřadující president Turčinov uvědomil, že je mezi Skyllou a Charybdou, a že jeho pozice je náhle velice prekérní, takže nakonec oznámil, že vydal vojskům své země rozkaz k zahájení operací na znovu převzetí budov zabraných ve východních oblastech pro-ruskými separatisty. Jak Olexandr Turčinov, tak mluvčí parlamentu, řekli, že začalo vyslání vojsk do Doněckého regionu, kde se nachází mnoho z těch asi 10 měst postižených těmito protesty.


FT hlásí:

[quote align="center" color="#999999"]

„V noci začala proti-teroristická operace v severním Doněcku,“ řekl pan Turčinov v parlamentu den po vypršení jeho ultimáta demonstrantům, aby se vzdali. „Ta ale bude fázovaná, odpovědná a vyvážená. Účelem těchto akcí, a to znovu zdůrazňuji, je ochránit občany Ukrajiny.“

O několik hodin později Ihor Djomin, mluvčí regionálního ministerstva vnitra, řekl, že pro-ruští protestující, kteří se počátkem tohoto týdne ve městě Kramatorsk zmocnili policejní budovy, ji dobrovolně opustili. Není jasné, kolik tam bylo protestujících, a zda byli ozbrojeni.

Na internetu v úterý ráno vystavené video ukazovalo pro-ruské aktivisty blokující tank ukrajinské armády na okraji Slavjanska, jednoho z měst a městeček, kde byly budovy úřadů k prosazování zákona a regionální správy obsazeny pro-ruskými separatisty.

V televizi se objevila Nela Stěpa, starostka města, kde se o víkend separatisté zmocnili budovy regionálních orgánů prosazování zákona, a řekla, že ozbrojení muži oblečení do maskáčů, „kteří neskrývají, že jsou z Krymu … z Ruska,“ se rovněž zmocnili i městské radnice.

„Nevím, kdo nebo co to je,“ řekla s odkazem na nového starostu, o kterém to seskupení říká, že byl pro toto město jmenován.

Kyjev rovněž řekl, že je otevřený dialogu s pro-ruskými skupinami na východě, což je krok, o kterém ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý řekl, že „je to určitě krok správným směrem, třebaže dost opožděně.“ [/quote]

Ještě zbývá zjistit, jestli i ruská reakce bude fázovaná, odpovědná a vyvážená. Prozatím všechny příznaky ukazují, že ne:

[quote align="center" color="#999999"]

Dmitrij Medveděv, ruský ministerský předseda, když odpovídal na své Facebookové stránce na smrt dvou lidí v neděli v Slavjansku, tak byl daleko pesimističtější.

„Na Ukrajině byla opět prolita krev,“ napsal. „Tato země očekává občanskou válku.“ [/quote]

Buďte si jisti, že Ukrajina zůstane u své povídačky, kterou jí s nejvyšší pravděpodobností nadiktoval její ředitel CIA Brennan, který, jak bylo odhaleno, během víkendu „tajně“ navštívil Kyjev, a tou povídačkou je to, že za všechnu tu destabilizaci regionu může jen Rusko.

[quote align="center" color="#999999"]

Kyjevská služba státní bezpečnosti SBU v úterý sdělila, že identifikovala důstojníka ruských speciálních sil Ihora Strjelkova jako vůdce „diverzní skupiny, která terorizuje místní obyvatelstvo, zabírá administrativní budovy a destabilizuje sociálně-politickou situace ve východních regionech Ukrajiny.“

Pro-ruští separatisté zadržení v posledních dnech SBU „poznali“ hlas pana Strjelkova, tvrdilo SBU, jako osoby, co „jim dávala instrukce k zabírání administrativních budov v Charkově,“ v největším městě východní Ukrajiny.

Pan Strjelkov podle SBU přijel minulý měsíc na Krym, aby tu koordinoval „aktivity ruského vojenského personálu a speciálních sil při zabírání pozic ukrajinských ozbrojených složek a regionální vlády.“[/quote]

Takže i den po Putinově výslovném a posledním varování Obamovi, že pouze on teď už může na Ukrajině zastavit krveprolití, si nemůžeme pomoci, ale cítíme, že situace se na východní Ukrajině nejspíš bude opravdu vytáčet ve spirále vymykající se kontrole…, což by samozřejmě v tomto bizarním, centrálně plánovaném světě, kde už vůbec nic nedává smysl, mělo vyslat akcie k růstu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com