Washington podvedli v situaci s použitím chemických zbraní v Sýrii, aby byla vyprovokována vojenská operace. Prohlásil o tom v interview pro RIA Novosti bývalý kongresman Dennis Kucinich. „Kdy stanovil prezident Obama červenou čáru, dostal každý provokatér, který si přál americké zasahování, podnět k dalším akcím. USA byly nesporně oklamány, a myslím si, že prezident Obama si to v konečném důsledku uvědomil. Proto se neodhodlal k zásahu. A odkud to všechno pocházelo, zatím nevíme“, řekl Kucinich.


Libanonský politolog Feysal Abdel Sater řekl v této souvislosti toto:

[quote align="center" color="#999999"]

V jednom ze svých posledních článků se zmínil známý americký publicista Seymour Hersh o chemickém útoku ve Východní Gutě. Uvádí slova svých informátorů v CIA, kteří mu prohlásili, že za těmito událostmi stojí extremistická seskupení, a také turecké zvláštní služby. Myslím si, že článek amerického novináře má uklidnit ty, kdo stále ještě chtějí uvalit odpovědnost za chemický útok na úřady v Damašku. Kromě toho, četné výzkumy potvrdily, že chemické nálože neodpovídají svým složením těm, které jsou v syrských skladištích, a které se nyní odvážejí ze země a likvidují. [/quote]

Expert připomíná, že svého času se provádělo pod záštitou OSN vyšetřování incidentu ve Východní Gutě. Komise tehdy potvrdila, že útok skutečně byl. Tím ale to všechno skončilo. Z nějakých důvodů se nehledali viníci. Rusko předložilo svá svědectví o podílu na těchto událostech bojovníků, v OSN však nebyla přijata.

Mezitím Američané znovu nastolují toto již zapomenuté téma, a snaží se přitom svádět odpovědnost, říká ruský orientalista Semjon Bagdasarov, který zná osobně Dennise Kuciniche:

[quote align="center" color="#999999"]

Nesouhlasím s Kucinichem v tom, že Washington oklamali. Za tímto útokem stojí nesporně zvláštní služby Turecka a Saúdské Arábie. Podle mého názoru se ale všechno dělalo pod patronátem CIA. A prezident Barack Obama o tom určitě věděl. Tedy Američané záměrně provokovali a postrkovali události k oné červené čáře, o níž svého času tolik mluvili. Výsledkem mělo být vojenské zasahování. A to, že nyní se pokoušejí situaci představit tak, že prý byl Washington obětí, to přece není vážně. [/quote]

Jak poznamenávají experti, Američané svého času velmi obratně uvalili veškerou vinu za založení Al-Káidy na Saúdskou Arábii. Nesporně právě v Saúdské Arábii se prováděla hlavní práce na organizování, financování a koordinaci aktivity teroristů v Afghánistánu v době sovětské vojenské přítomnosti. Kdy ale na jednom z mezinárodních fór byli saúdští zástupci z toho obviněni, odpověděli, že jednali na rozkaz z Washingtonu. Pokud jde o chemický útok u Damašku, bude snad brzy muset někdo dokazovat svou nevinu stejným způsobem.

Zdroj:  czech.ruvr.ru