V patách potenciálního ruského „svatého grálu“ dohod o plynu s Čínou a zprávám o rusko-íránské dohodě o ropném „barteru“ to vypadá, že USA začínají mít nesmírné starosti o svůj všemocný petrodolar. Máme podezření, že tyto sankce by už mohly mít o něco více zubů, než jen nějaké zákazy cestování, ale jak už jsme uvedli před tím, je zrovna tak pravděpodobné, že to bude zase další geopolitický debakl epických rozměrů vznikající z toho, co bylo původně zamýšleno jako demonstrace síly a místo toho se to rychle zvrhává do konečného potvrzení slabosti.


  • USA VAROVALY RUSKO A ÍRÁN PŘED MOŽNOU DOHODOU O ROPNÉM BARTERU
  • USA ŘÍKAJÍ, ŽE TAKOVÁTO DOHODA BY VYVOLALA SANKCE
  • USA PROJEVUJÍ SVÉ OBAVY ÍRÁNSKÉ VLÁDĚ VŠEMI KANÁLY

Tyto články o těchto dohodách přeložené zde:

Máme podezření, že tyto sankce by už mohly mít o něco více zubů, než jen nějaké zákazy cestování, ale jak už jsme uvedli před tím, je zrovna tak pravděpodobné, že to bude zase další geopolitický debakl epických rozměrů vznikající z toho, co bylo původně zamýšleno jako demonstrace síly a místo toho se to rychle zvrhává do konečného potvrzení slabosti.

Jak jsme už tento týden vysvětlovali:

[quote align="center" color="#999999"]

Jinými slovy to vypadá, že Rusko s velkou radostí pošle depeši, že je už ochotno používat barter (nebo „nebesa odpusťte“ zlato) a zakrátko i další „regionální“ měny tak, jako se dosud používal americký dolar, což je těžko zamýšlený výsledek Západní blokády, která jak to vypadá, jim bouchá do tváře a dále dopadá na nedotknutelný status Petrodolaru.

„Pokud nebude Washington tuto dohodu schopen zastavit, mohla by posloužit jako signál i dalším zemím, že Spojené státy nebudou riskovat vážnou diplomatickou roztržku, což bude na úkor režimu sankcí.“ [/quote]

A zde je Hlas Ruska – „ Rusko připravuje útok na Petrodolar“:

[quote align="center" color="#999999"]

Pozice amerického dolaru jako základní měny pro obchodování s globální energií dává USA nesčetné nekalé výhody. Vypadá to, že Moskva je připravena s těmito výsadami skoncovat.

Existence „petrodolarů“ je jedním z pilířů americké ekonomické moci, protože vytváří významnou vnější poptávku po americké měně, což USA umožňuje nadělat si obrovité dluhy, aniž by zbankrotovaly. Pokud si japonský kupující chce koupit barel saúdské ropy, musí ho zaplatit v dolarech, i když se řečeného dolaru nikdy nedotkne žádná americká společnost. Dolar si drží v globálním obchodování dominantní pozici už tak dlouho, že kontrakty se zemním plynem pro Evropu od Gazpromu jsou oceňovány a placeny v amerických dolarech. Donedávna i významná část obchodu mezi EU a Čínou byla oceňována v dolarech.

Donedávna to byla Čína, kdo vedl úsilí BRICS o sesazení dolaru z jeho pozice hlavní globální měny, byla to ale „sankční válka“ mezi Washingtonem a Moskvou, co podnítilo spuštění dlouho očekávaného petrorublu, a k přesměrování veškerých ruských energetických exportů pryč od americké měny.

Hlavními přívrženci tohoto plánu jsou Sergej Glazijev, ekonomický asistent ruského presidenta a Igor Sečin, CEO Rosněftu, největší ruské ropné společnosti a blízký spojenec Vladimira Putina. Oba se projevovali ve svých snahách o nahrazení dolaru ruským rublem velice hlasitě. Teď tenhle plán protlačuje vpřed už několik vrcholných ruských činitelů.

První byl ministr hospodářství Alexej Uljukajev, který řekl zpravodajskému kanálu Russia 24, že ruské energetické společnosti se musí osmělit k pohřbení dolaru. „Musí být smělejší při podepisování kontraktů v rublech a v měnách partnerských zemí,“ řekl.

Pak 2. března Andrej Kostin, CEO státem vlastněné banky VTB, tisku řekl, že Gazprom, Rosněft a Rosoboroněxport, státní společnost specializující se na zbraňový export, mohou začít s obchodováním v rublech. „Mluvil jsem s managementem Gazpromu, Rosněftu a Rosoboroněxportu a těm by nevadilo přejít ve svém exportu na rubly. Potřebují jen mechanismus, jak to dělat,“ řekl Kostin posluchačům výroční schůze Ruské bankovní asociace.

Odsudky těchto prohlášení vznesla na té samé schůzi Valentina Matvijenko, mluvčí ruské horní komory parlamentu, tvrdící, že lze bezpečně předpokládat, že vytvořením takovéhoto mechanismu se neušetří žádné zdroje. Některé ‚horké hlavy‘ mezi tvůrci rozhodnutí už zapomněly, že globální ekonomická krize z roku 2008 – která si pořád ještě na světě vybírá svou daň – začala kolapsem určitých úvěrových institucí v USA, Velké Británii a v dalších zemích. Proto si myslíme, že jakékoliv nepřátelské finanční akce jsou dvojsečnou zbraní a i ta nejmenší chyba obrátí bumerang zpět k domorodcům,“ řekla.

Vypadá to však, že Moskva už rozhodla, kdo bude mít ten „bumerang“ na starosti. Igor Sečin, CEO Rosněftu, byl jmenován předsedou správní rady Komoditní burzy v Sant-Petěrburgu pro speciální komodity. Sečin v říjnu 2013, když mluvil ke Světovému energetickému kongresu v Koreji, tak volal po „globálním mechanismu obchodování se zemním plynem“ a uchýlil se i k návrhu, že „by bylo radno vytvořit mezinárodní burzu pro účastnické země, kde by se transakce registrovaly v regionálních měnách.“ Teď má tedy jeden z nejvlivnějších vůdců komunity globálního obchodování s energií perfektní nástroj k zavedení těchto plánů do života. Ruská komoditní burza, kde se budou stanovovat referenční ceny ropy a zemního plynu v rublech místo dolarů bude pro petrodolar těžkou ranou.

Rosněft nedávno podepsal série velkých kontraktů o exportu ropy do Číny a je už blízko podpisu „jumbo kšeftu“ s indickými společnostmi. Obě tyhle dohody nezahrnují žádné dolary. Reuters hlásí, že Rusko je blízko zavedení swapových transakcí zboží za ropu s Íránem, které poskytnou Rosněftu kolem 500 000 barelů íránské ropy denně k prodeji na globálním trhu. Bílý dům i rusofobové v Senátu běsní a zkouší tuto transakci zablokovat, protože ta pro petrodolar otvírá některé velice vážné a ošklivé scénáře. Pokud se Sečin rozhodne tuto íránskou ropu prodat za rubly přes ruskou burzu, tak takovýto krok zvýší šanci na „petrorubl“ a poškodí dolar.

Lze říci, že americké sankce pro americkou měnu otevřely Pandořinu skříňku s potížemi. Ruská odveta bude pro Washington určitě nepříjemná, ale co by se stalo, kdyby se i ostatní producenti a spotřebitelé ropy rozhodli následovat Ruskem stanoveného příkladu? Během posledního měsíce otevřela Čína dvě střediska pro obchodní toky denominované v yuanech, jedno v Londýně a druhé ve Frankfurtu. Připravují i Číňané podobný krok proti zeleným bankovkám? To brzy zjistíme.[/quote]

Nakonec pro ty, co jsou zvědaví, k čemu by mohlo dojít dále, nejen pro Írán, ale i pro Rusko, těm doporučujeme přečíst si „ Od petrodolaru k petro-zlatu: USA se teď snaží Íránu odříznout přístup ke zlatu.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com