Nabývá v Rusku konkrétních tvarů nový finanční systém nezávislý na Wall Streetu a City? Bylo Rusko sankcemi „přinuceno“ k vytvoření na dolaru nezávislého systému? Rusko oznamuje, že bude prodávat (a kupovat) své produkty a komodity – včetně ropy – za rubly, nikoliv už za dolary. Putin tento krok už připravuje už dávno, jde o vytvoření systému plateb v rublech zcela nezávislého a chráněného proti dolaru a ničivým spekulacím velkých Západních finančních institucí.


Poté, co washingtonští politici sankcemi udeřili na několik ruských bank, kvůli potrestání Ruska za Krym, tak jim ti u finanční moci řekli, aby od toho couvali, protože upíři z Wall Streetu chápali, že tlačit ruské banky mimo dosah jejich upírských vycucávacích zubů, nebyl nikdy dobrý nápad.

Země jako Rusko měly vždy pro Wall Street a pro finanční služby ze city finanční dveře otevřené, a přes ty mohly být jejich reálné ekonomiky periodicky rabovány. A tak Washington oznámil, že by bylo chybou zavádět sankce na všechny ty ruské banky; a tak jen jedna, Rossiya bank, bude sankcemi postižena, a to jen z propagandistických důvodů, a aby se z toho udělal příklad.

Tohle ale Putin potřeboval. On už zkouší přinejmenším od roku 2007 spustit nezávislý Rublový systém, finanční systém, který by byl založen na reálné ruské ekonomice a zdrojích a garantovaných jejich zlatými rezervami. Nebudou se v něm tolerovat loupeže a finanční spekulace: Je to mírový krok, ale současně je to deklarace nezávislosti, kterou bude Wall Street považovat za „vyhlášení války.“

Podle strategie ve stylu Džudo vytváří útok sankcemi ideální situaci pro „obranné“ kroky, které přesměrují brutální sílu protivníka proti němu samému. A teď k tomu dochází. Bank Rossiya bude první ruskou bankou, která bude používat výhradně ruského rublu.

Tento krok neproběhl v utajení. Naopak. Před ústředím banky Rossiya v Pereveděnskem Pěreuloku v Moskvě bude vztyčen obrovitý symbol zlatého rublu, aby „symbolizoval stabilitu rublu a jeho podloženost zlatými rezervami,“ citovala oficiální agentura Itar-Tass činitele banky.

Tito činitelé ve skutečnosti velice otevřeně projevují záměr potrestat západní spekulanty, kteří už dávno drancovali jejich zemi:

„Rusko by ve své současné fázi vývoje nemělo záviset na cizích měnách; jeho vnitřní zdroje učiní jeho vlastní ekonomiku nezranitelnou politikářskými šejdíři.“

Tohle je jen první krok, prohlásil Andrej Kostin, president VTB, další banky před tím sankcionované:

„Přistupujeme k širšímu používání ruského rublu jako měny k vypořádání už delší dobu. Rubl se stal plně konvertibilní už před dávnou dobou. Bohužel viděli jsme v těchto krocích převážně negativní důsledky, které se zatím jevily jako únik kapitálu z této země. Příliv zahraničních investic do Ruska byl spekulativní a značně destabilizoval náš akciový trh.“

Kostin byl podle Itar-Tass velice přesný a konkrétní:

„Rusko by mělo prodávat domácí produkty – od zbraní až k plynu a ropě – do zahraničí za rubly a nakupovat zahraniční zboží také za rubly… Jenom potom plně využijeme výhod rublu jako zahraniční měny.“

Sám Putin za tento nový systém už 28. března lobboval na schůzkách s členy Horní komory Dumy, tj. parlamentu, a překonával poslední pochybnosti a nerozhodnost.

„Proč bychom to neudělali? Určitě by se to mělo udělat, měli bychom své zájmy ochránit, a to uděláme. Tento systém funguje a funguje velice dobře v zemích jako Japonsko a Čína. Ty původně začaly jako výlučně národní systémy vázané na jejich vlastní trh a jejich území a jejich obyvatelstvo, ale postupně nabývaly na čím dál větší popularitě…“

Alea Iacta Est!

Poznámka: Spekuluje se o tom, že podobný plán na zlatý dinár byl hlavním motivem ke zničení Libye.  Kde skončily Kaddáfího miliardy?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca