Prezident RF Vladimir Putin promluvil v Kremlu k poslancům Státní dumy, členům Rady federace, vedoucím činitelům regionů RF a představitelům občanské společnosti v souvislosti se žádostí Republiky Krym a města Sevastopol o připojení k Ruské federaci. Na Krymu se konalo referendum, které proběhlo v naprostém souladu s demokratickými procedurami a mezinárodními právními normami.  Hlasování se zúčastnilo přes 82% voličů, přes 96% se vyslovilo pro opětné sjednocení s Ruskem“, prohlásil Vladimir Putin.


Ruský prezident zdůraznil, že abychom mohli pochopit, proč bylo přijato právě takové rozhodnutí, stačí, když budeme znát dějiny Krymu.

„Hlavními jednajícími osobami v převratu byli nacionalisté, neonacisté, rusofobové a antisemité, právě oni dnes v mnohém rozhodují o životě na Ukrajině“, řekl Vladimir Putin v úterý v Kremlu.

Prezident zdůraznil, že na Ukrajině není s kým zahájit dialog. „Jasné je i to, že legitimní výkonná moc na Ukrajině dosud neexistuje, není s kým jednat, mnohé státní orgány jsou v rukou samozvanců, přitom tito lidé nic ve své zemi nekontrolují, a sami, a to bych chtěl zdůraznit, se často nacházejí pod kontrolou radikálů. A dokonce k tomu, abyste mohli být přijati některým ministrem současné vlády, musíte mít povolení od ozbrojenců Majdanu, a to není žádná legrace, taková je skutečnost“, prohlásil Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin komentoval ve svém poselství Federálnímu shromáždění to, jak Západ odůvodnil uznání Kosova a neuznání nezávislosti Krymu: sami to napsali a teď se rozhořčují.

Ve svém poselství Putin citoval deklaraci přijatou Spojenými státy v souvislosti se situací v Kosovu. Dokument přiznával, že deklarace o nezávislosti mohou narušovat vnitřní zákonodárství zemí, to ovšem neznamená, že se porušuje mezinárodní právo. „Sami to napsali, vytrubovali to do celého světa, všechny si podřídili a teď se rozhořčují: Proč vlastně?“ – ptá se Putin.

„Všechno má své meze a v případu s Ukrajinou naši západní partneři přípustnou mez překročili, chovali se hrubě, nezodpovědně a neprofesionálně“, prohlásil Vladimir Putin ve svém poselství Federálnímu shromáždění.

Podle slov prezidenta si byli západní partneři moc dobře vědomi toho, že na Ukrajině a na Krymu žijí miliony ruských lidí.

„Nakolik je třeba ztratit politický cit a smysl pro míru, aby se nedaly předvídat všechny následky těchto akcí. Rusko se ocitlo na rozhraní, ze kterého už nemohlo ustoupit“, řekl Putin.

 

Smlouva o přijetí republiky Krym a Sevastopolu do Ruské federace byla podepsána

V Kremlu byla podepsána smlouva o vstupu Krymu a Sevastopolu do Ruské federace.

Svými podpisy tento dokument zpečetil ruský prezident Vladimir Putin, předseda Státní rady Krymu Vladimir Konstantinov, předseda rady ministrů Krymu Sergej Aksjonov a vedoucí činitel Sevastopolu Alexej Čalyj.

 

Sankce proti ruským úředníkům přijímáme s ironií – Ušakov

Sankce Západu vůči ruským úředníkům můžeme přijímat jen s ironií a sarkasmem.

V úterý to sdělil novinářům poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov.

„Už máme dost sankcí, vyvolávají v nás jen ironii a sarkasmus“, řekl Ušakov novinářům. Přitom neodpověděl na otázku, jestli se Rusko chystá zavádět odvetné sankce.

Zdroj: czech.ruvr.cz