USA a EU připravovaly euromajdan v ukrajinské metropoli po několik let, prohlásil v interview pro mezinárodní televizní kanál Press-TV bývalý pracovník americké rozvědky Scott Ricard. Podle jeho slov přesáhly přímé státní výdaje USA na protestní akce v Kyjevě 5 miliard USD. Mezi hlavními sponzory státního převratu na Ukrajině jmenoval bývalý pracovník CIA zakladatele internetové aukce eBay Pierre Omidyara a burzovního spekulanta George Sorose.


Podle Ricardova názoru měly ukrajinské události ekonomické a geopolitické příčiny. Západ se snažil zatáhnout Ukrajinu stejně jako jiné bývalé sovětské republiky do NATO.

 

Kyjevští odstřelovači byli najati předáky Majdanu

Na Internetu se objevil záznam rozhovoru vysoké komisařky EU pro zahraničí Catherine Ashtonové a hlavy estonského MZV Urmase Paeta, který získala ukrajinská Bezpečnostní služba.

Oba evropští politici si vyměnili názory na situaci na Ukrajině. Urmas Paet sdělil, že odstřelovači, kteří stříleli na lidi v Kyjevě, byli najati předáky Majdanu. Řekl, že všechny doličné předměty, které mu ukázali, svědčí o tom, že protestující a příslušníky pořádkových orgánu zabíjeli stejní odstřelovači.