Nová studie, která bude prezentována na podzimním zasedání amerických geofyziků, ukáže, že supervulkán v Yellowstone je asi o polovinu větší, než se dosud myslelo. Tým z University of Utah zjistil, že magmatický krb je asi 55 mil dlouhý a obsahuje až 600 kubických kilometrů roztavené horniny. Kdyby v Yellowstonu vybuchla byť jen třetina tohoto objemu, potýkali bychom se s globální katastrofou. Prof. Bob Smith, jeden z vedoucích týmu z Utahu, řekl:


[quote align="center" color="#999999"]

„Pracovali jsme tam dlouhou dobu a vždy jsme si mysleli, že to bude větší … ale tahle zjištění jsou ohromující.“[/quote]

Dr. James Farrell, rovněž z týmu z Utahu, dodal:

[quote align="center" color="#999999"]

„Zaznamenávali jsme zemětřesení v Yellowstone a kolem a měřili jsme seismické vlny, jak procházely zemí. Ty vlny tím horkým a částečně roztaveným materiálem procházely pomaleji … a z toho jsme změřili, co je pod tím.“

„Pokud víme, před tím nebylo zmapováno ještě nic, co by mělo takového rozměry.“[/quote]

To, co tento tým zjistil, je uvedlo v úžas. Magmatický krb je obrovitý, dosahuje hloubky 1 až 9 mil. S průměrnou délkou 55 mil a průměrnou šířkou 20 mil, takže jeho potenciál ‚zabijáka kontinentu‘ je zjevný.

Yellowstone naposledy vybuchl před 640 000 lety a ač se země v tomto parku zdvihá, v tomto okamžiku neexistují žádné příznaky, že by se znova chystal k erupci. Zemětřesení jsou v tomto parku neustálá, ale v současnosti nedochází k žádnému vzestupu jejich četnosti či intenzity, což často bývá předzvěstí nadcházející erupce.

Jednoho dne však Yellowstone bouchne a globální účinky budou devastující. Tambora, dosud aktivní vulkán v Indonésii, vybuchla v roce 1815 a vychrlila odhadem 160 kubických kilometrů vývržků. Erupce vrhla do atmosféry tolika popela, že rok 1816 se stal známý jako ‚rok bez léta.‘ Úroda trpěla mimosezónně chladným počasím a vyvolalo to podmínky k vypuknutí hladu. Odhaduje se, že v důsledku erupce Tambory zemřelo 80 000 lidí. To je navíc k těm 10 000, kteří zemřeli na ostrově v době výbuchu.

Yellowstone je mnohokrát větší než Tambora a svět je daleko hustěji obydlen, než byl v roce 1816. Těch 90 000 mrtvých z erupce Tambory by se mohlo jevit po výbuchu Yellostone nepodstatných.

Nejbližší věcí velikostí srovnatelnou s Yellowstonem je erupce Mount Toba asi před 74 000 lety. Po Tobě zůstal kráter větší než City of London a erupce byla 10 000 krát větší než Mount St. Helens.

Tlustá vrstva popílku by pokryla ohromnou část Severní Ameriky a vulkanické plyny a popílek vyvržený do vzduchu by ovlivňovaly klima roky. Kdyby vybuchl Yellowstone, nezažili bychom jen jeden rok bez léta, nýbrž bychom se potýkali s mnoha.

Po celé planetě je zaznamenáváno zintenzivnění vulkanismu. Doufejme tedy, že Yellowstone se nebude držet tohoto trendu.