Podmínkou odchodu zbylých bojovníků z východní části Aleppa má být evakuace 1200 obyvatel osad Fua a Kefraya v obklíčené teroristy provincii Idlib, informovala syrská státní televize. Agentura SANA předtím sdělila, že do čtyř čtvrtí východního Aleppa začaly přijíždět autobusy, kterými mají být evakuováni zbylí bojovníci a jejich rodiny.


Šíitské osady Fua a Kefraya jsou přes tři roky obklíčené bojovníky Džabhát an-Nusry. „V souladu s dohodou má 1200 lidí vyjít z Kefraye a Fua výměnou za stejný počet lidí z východních čtvrtí Aleppa, ale žádná skupina bojovníků a členů jejich rodin (z Aleppa — red.) nezačne pohyb, dokud nepřijdou obyvatelé z Fua a Kefraye," praví se v zprávě státní televize.

V osadách Fua a Kefraya zůstalo v obklíčení asi 20 tisíc lidí. V těchto dvou osadách na severozápadě Sýrie nemají lidi to nejnutnější, přicházejí zprávy o umírajících hlady. Teroristé zabili již na dva tisíce lidí, z toho asi 400 dětí.

Teroristé zapálili sedm autobusů, které směřovaly do měst Fúa a Kafrája na severu Sýrie v rámci dohody o evakuaci civilních občanů, sdělil RIA Novosti zdroj v syrské domobraně.

„Ozbrojenci znovu zmařili dohody. Zapálili sedm autobusů, které směřovaly do města Fúa a Kafrája, odkud měly odvézt lidi," řekl zdroj agentury. Bojovníci teroristické organizace Fronta an-Nusra maří už třetí den proces evakuace civilních obyvatel z obléhaných šíitských měst.

Zdroj:  sputniknews.com