Projevení nespokojenosti bylo naplánováno již před 30 dny, ale italská média se tuto akci snažily co nejvíce ututlat a bagatelizovat. Ve 4 hodiny ráno podávaly informace, že se v ulicích nic neděje, aby odradily lidi, ale to se jim nepodařilo. Nyní lidé protestují na zaplněných náměstích v Turíně, Neapoli, Římě, Miláně a dalších městech. Žádají okamžité rozpuštění parlamentu. Lidé jsou už otráveni z toho, jak politici neustále navyšují své vlastní platy, zvyšují daně, a Itálie je bez pracovních míst, průmysl se zastavil, lidé prožívají krizi o které se v Evropě příliš nemluví.


Demonstrace budou pokračovat i zítra, lidé jsou rozhodnuti bojovat. Lidé žádají sesazení celé vlády. Cítí se podvedeni a to již od vedení Romano Prodiho, který Itálii protlačil do EU.

Dále je Itálie zažalována pro nelidské podmínky a týrání ze strany Štrasburského soudu. Italská vláda musí dát do 18. května do pořádku situaci ve věznicích. Itálie má 42 tisíc míst pro vězně, ale ve vězení je 68 tisíc lidí. Pokud vláda nezakročí a nevydá amnestii o které se mluví každý den, Itálie bude nucena zplatit vysoké sankce. Na Itálii bylo podáno víc jak 3000 udání ze strany věznů za nelidské podmínky a týrání. Jen za rok 2013 je 148 mrtvých věznů bez vyjasnění příčin smrti. Matky utýraných synů a manželky chystají na zítra deminstraci přímo před parlamentem.

Lidé zavřeli fabriky, opouštějí kanceláře, a všichni jdou do ulic, policie se v mnoha případech připojuje k demonstrantům se slovy:

[quote align="center" color="#999999"]

„Jsme jedni z Vás.“ [/quote]