Miliony včel místních včelařů uhynuly poté, co v této oblasti byla vysazena kukuřice. Dave Schuit, který v Elmwoodu produkuje med, přišel o 600 rojů, celkem mu uhynulo na 37 milionů včel. „Když začali sázet kukuřici, naše včely hynuly po milionech,“ říká Schuit. On a mnoho dalších, včetně zástupců Evropské unie, varují před insekticidy známými jako neonikotinoidy, vyráběnými společností Bayer CropScience Inc. Používají se při pěstování kukuřice a dalších plodin. Evropská unie nedávno na dva roky zakázala tyto insekticidy (s účinností od 1. prosince 2013), aby mohla prozkoumat, jak jejich používání souvisí s hromadnými úmrtími včel, ke kterým dochází i v Evropě.


Farmář Nathan Carey z Neustadtu, který je členem Národní farmářské unie, uvedl, že během letošního jara zaznamenal na své farmě nedostatek včel a čmeláků. Je přesvědčen, že mezi úhynem hmyzu a používáním insekticidů existuje úzká spojitost.

„Myslím, že nás to do určité míry ohrožuje všechny,“ řekl. Na své farmě chce uspořádat workshop a debatu o tomto problému. Doufá, že všechny zainteresované strany budou ochotny diskutovat o tom, proč včely, které opylují tolik různých rostlin, umírají.

Na farmě Garyho Kenny, nacházející se jižně od Hanoveru, uhynulo na jaře osm z deseti rojů včel, které choval pro včelaře z Kincardine. K úhynu došlo poté, co byla na okolních polích vysazena kukuřice.

K úmrtí včel dochází zřejmě proto, že neonikotionoidy obalují semena kukuřice a při použití nových secích strojů se poprašek pesticidů dostává do vzduchu. Úhynem milionů včel se zabývali vědci na American Purdue University. Zjistili, že „včely vykazovaly neurotoxické symptomy a během analýzy mrtvých včely byly odhaleny stopy insekticidů thiamethoxam a clothianidin. Moření osiva polních plodin (zejména kukuřice) je hlavním zdrojem těchto látek.“

Vzkumy prováděné poblíž města Guelph došly ke stejným závěrům. Vyšetřování Agentury pro regulaci škůdců (Pest Management Regulatory Agency) potvrdilo, že semena kukuřice, ošetřená clothianidinem a thiamethoxamem „měla na svědomí většinu úmrtí včel“ během loňského jara.

„Problémem jsou secí stroje,“ ředitel Ontarijské zemědělské federace (OFA) Paul Wettlaufer, který má farmu poblíž Neustadtu. Autor tohoto článku zavolal šéfovi OFA v Bruce County Johnu Gillespiemu, který jej odkázal na Wettlaufera. Wettlaufer nicméně uvedl, že to „není záležitost OFA“, ale Ontarisjkých pěstitelů obilovin a že by na to měl být upozorněn představitel tohoto sdružení Henry Vanakum. Vanakun však nebyl k zastižení.

Entomolog Peter Kevan z Guelphské univerzity se zákazem Evropské unie nesouhlasí. „Existuje velmi málo důkazů o tom, že neonikotinoidy jsou hlavní příčinou úhynu včel a dalších opylovačů kdekoli ve světě,“ uvedl Kevan.

Výzkumy však dokazují, že choroby včel a úmrtí celých včelstev jsou globálním fenoménem. Mezinárodní tým vědců, vedený univerzitou v holandském Utrechtu, dospěl k názoru, že „nadměrné užívání neonikotionoidů v zemědělství, jejich dlouhodobá přítomnost v půdě a vodě a jejich absorpce rostlinami a přenášení na květy vede k ohrožení opylovačů“. Tento a další výzkumy vedl k zákazu vydanému Evropskou unií.

Rovněž kanadská Sjednocená církev je znepokojena úhynem tak ohromného množství opylovačů a vyzývá své členy k „aktivitě“. Tato aktivita má spočívat v lokálních průzkumech. Ve výzvě se například uvádí: „Z nashromážděných vědeckých informací vyplývá, že používání kukuřičných semen, ošetřených neonikotinoidy, přispělo k většině úmrtí včel, ke kterým došlo na jaře roku 2012 v kukuřičných oblastech Ontaria a Quebecu.“

Dave Schuit dnes musí nahrazovat včelí královny po několik měsících, neboť tak často umírají. „OMAFRA (Ontarijské ministerstvo zemědělství a potravinářství) mi říká, abych neztrácel víru. To, co se děje, je podle mě zločin. Je těžké mít víru, když se nezdá, že by proti tomu chtěli cokoli podniknout,“ řekl.

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj:  thepost.on.ca