Graf níže od Johna Hussmana vypráví příběh. Myslíte si, že fiskální a monetární politiky realizované od roku 2008 Bernankem a Obamou jsou konstruovány, abyste z nich měli prospěch? Myslíte, že ty začerněné odstavce v pravidlech pro tržní účetnictví vám měly pomoci? Myslíte si, že platit bankám na Wall Street 0,25% za jejich úložky u FEDu a vytváření 5 miliard dolarů bezrizikového zisku ročně vám mělo nějak pomoci? Myslíte si, že úrokové sazby s 0% pro půjčovatele z Wall Street a 0% úrokových sazeb pro spořitele z ulice přineslo prospěch vaší životní úrovni? Myslíte si, že dodatečných 6 bilionů národního dluhu pomohlo vaší budoucnosti a budoucnosti vašich dětí? Pomohly války v Iráku, Afghánistánu, Jemenu, Libyi a v Sýrii k prospěchu vám nebo korporátním obchodníkům se zbraněmi?


Korporátní zisky jako procento HDP byly za posledních 66 let v průměru 6%. Uprostřed 60. let dosáhly vrcholu na 8%, a pak se během následujících čtyřech let propadly o 5%. Zase dosáhly vrcholu na 8% uprostřed 90. let a zase se během čtyřech následujících let propadly o 5%. V roce 2005 na vrcholu bubliny s domy vyvrcholily korporátní zisky těsně pod 9% HDP s tím, že zisky se zhroutily během následujících čtyř let o 8%. A tak jsme tady. V současnosti jsou korporátní zisky na 10,5% HDP, tj. zdaleka na nejvyšší úrovni v historii.

Vypadá to snad, že došlo k mírnému odtržení mezi korporátní Amerikou a Amerikou hlavní ulice? Máme akciový trh na nejvyšší úrovni všech dob. Máme ale nejnižší procento Američanů mezi pracovními silami za 35 let. Máme korporátní zisky na nejvyšší úrovni všech dob. Máme ale medián reálného příjmu domácností na úrovni roku 1990.

Vypadá něco z toho racionálně? Myslíte si, že lze dosáhnout korporátních zisků na 12% HDP při rostoucích úrokových sazbách, při rekordně vysokých cenách energií, poklesu příjmů domácností, se zdravotním pojištěním typu Obamacare, hroutící se Evropou, s Čínou zažívající kolaps nemovitostí a s Japonskem zažívajícím sociální, ekonomický a environmentální kolaps? Věříte snad, že tentokrát je to jiné? Myslíte si, že věčný tisk peněz od základu změnil povahu našeho ekonomického systému k lepšímu? Věříte, že zisky lze zvyšovat, i když výnosy stagnují či klesají?

Pokud věříte na návrat ke střední hodnotě a na svět založený na realitě, tak byste se měli připravit na úpadek korporátních zisků o 14% až 20% během příštích čtyř let. Co si myslíte, že to udělá s akciovými trhy, až se poměr ceny k výdělku dostane na míry zhodnocení z let 1929, 2000 a 2007?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com