Američtí odborníci v americkém laboratoři US Naval Research Laborator informovali, že pomocí zařízení HAARP (High-frequency Active Aurora Research Program) uskutečnily experiment, podle kterého vyslali do ionosféry silné elektromagnetické záření. Ve výšce 170 km nad zemí byl vytvořen stabilní plazmový mrak, který vydržel téměř hodinu. Jak uvádějí zahraniční média, nešlo o premiérový pokus tohoto druhu. HAARP měl v minulosti generovat plazmové mraky už dříve, ale tentokrát si experti připsali nový rekord – hustota 900 tisíc elektronů na jeden centimetr krychlový je dvojnásobně více než v předešlých experimentech.


Američané argumentují, že všechny pokusy v atmosféře jsou určeny k tomu, aby zmíněné plazmové mraky odrážely rádiové vlny.

Mnoho pozorovatelů však tvrdí, že americká armáda používá HAARP jako klimatickou zbraň a mraky má vytvářet na likvidaci nepřátelských balistických střel. Někteří také tvrdí, že je systém schopen  měnit klimat a vyvolávat zemětřesení.

Zařízení vybudované v Aljašce údajně dokáže vyslat až 100 000 000 wattů ve formě mikrovlnného záření do ionosféry, čímž ji zahřeje a následné energetické odrazy vyvolají pohyby v útrobách Země. Důkazem měly být pozorovány úkazy připomínající polární záři, které se vyskytly těsně před zemětřesením.

HAARP provozuje University of Alaska, Americké vzdušné síly (US Air Force) a Americké námořnictvo (US Navy). Hlavním úkolem je použití vysokofrekvenčních elektromagnetických vln na průzkum vyšších vrstev zemské atmosféry (zejména ionosféry), výzkum šíření radiových vln, komunikace a navigace.

Podle některých má mít systém například na svědomí nejen vyvolání zemětřesení, ale i velkého sucha či povodní. Již v roce 1995 byla publikována analýza Nicka Begich, v níž autor avizoval možnou americkou "geofyzikální válku". O sedm let na to Ruská duma vydala prohlášení Vladimirem Putinem, který již obvinil USA z vedení zmiňované války právě s pomocí HAARP-u.

V roce 2010 venezuelská vládní televizní stanice Vive vydala prohlášení, ve kterém spojila několik otřesů země ve světě. Vzpomínala zemětřesení ve městě městě Eureka v Kalifornii, další v čínské provincii S'-čchuan z roku 2008 a v té době právě proběhlé na Haiti. Televize dokonce spekulovala o perspektivě útoku na Írán v budoucnosti. Toto prohlášení zanedlouho probrala i americká televizní stanice ABC. O ničivém zemětřesení v Japonsku v roce 2011 psali některá média opět v souvislosti s americkým systémem.

HAARP bývá spojován také v souvislosti s prací Nikola Tesly, není přístupný pro veřejnost a komplex je velmi dobře střežen.

[quote align="center" color="#999999"]

Dr. Nick Begich: HAARP, utajená věda, ovládání vědomí

Dr. Nick Begich se zabýval nezávislým vědeckým výzkumem a politikou většinu jeho dospělého života. Doktorát z Open International University, obdržel v roce 2004. Během rozhovoru pro Infowars.tv, Begich mluví o mnoha kontraverzního vědeckých experimentech včetně HAARP, manipulace s lidským vědomím, a o tom jak by výsledky výzkumů mohly přispět k prosperitě lidstva. Výsledky výzkumu jsou ale doménou tajného vojensko-průmyslového komplexu, jehož zájmem je lidstvo ohrožovat.

Dr. Begich mluví o Aljašce, jako o strategické lokalitě, která by mohla být využita pro stimulaci americké ekonomiky během snahy země stát se opět globálním hráčem. V závěru nabízí svůj pohled v souvislosti s leteckým neštěstím, při němž zahynul jeho otec, kongresman Nick Begich senior, a Hale Boggs.

Při této příležitosti se vrací k zajímavému bodu v americké historii, který byl téměř zapomenut, a tím jsou historické volby před které byla Amerika postavena okamžitě po leteckém neštěstí (1972). Historický moment, který mohl ovlivnit kurz americké politiky a vývoj na celém světě.