Další Velká deprese už běží – jenom ještě nedosáhla do Spojených států. V Evropě se věci nadále zhoršují a zhoršují, ale většina lidí ve Spojených státech to ještě nepostřehla. Po celou dobu se mě lidé ptají, kde je ten „ekonomický kolaps“, co má nastat. No, už věky varuji, že ta další velká vlna nadcházejícího ekonomického kolapsu začne v Evropě, a že přesně to se děje. Ve skutečnosti jak Řecko, tak Španělsko mají už hladiny nezaměstnanosti, které jsou vyšší, než co kdy USA zažily během Velké deprese ve 30. letech.


Bedlivě sledujte, co se tam děje, protože to přijde i sem. Víte pravdou je, že Evropa má se Spojenými státy hodně společného. Obojí se topíme v bezprecedentní výši zadlužení a obojí máme bankovní systém s naprostou kapitálovou nepřiměřeností, který připomíná domeček z karet.

Důvod, proč USA ještě nevypadají jako Evropa je ten, že my už jsme rozhodili i zbytky opatrnosti do větru. Federální rezervy tisknou peníze, jako by už nikdy nebylo zítra, a americká vláda barbarsky devastuje budoucnost našich dětí a vnoučat, kterým se odhadem krade více než 100 milionů dolarů každou hodinu každého dne. Jedeme „stále dál“ kopajíc před sebou mrtvolu svých problémů, i když to znamená zničení budoucnosti Ameriky. Ale alternativa se stala už i ve dne strašící noční můrou našich politiků. Když národy jako Řecko, Španělsko, Portugalsko a Itálie zkusily zpomalit tempo zadlužování, při němž jim roste dluh, byly výsledky naprosto katastrofální. Plnocenná ekonomická deprese už řádí po celé jižní Evropě a rychle se šíří do Evropy severní. Nakonec se rozšíří i do zbytku světa.

 

Následuje 20 projevů toho, že příští Velká deprese už v Evropě začala…

  • Míra nezaměstnanosti ve Francii převýšila 10,6 procenta a čísla nezaměstnanosti hlášená v této zemi nedávno už dosáhla nového rekordu všech dob.
  • Nezaměstnanost eurozóny jako celku sedí na rekordu všech dob 12 procentech.
  • 12 procentní nezaměstnanost mělo Portugalsko před dvěma lety. Dnes je to 17 procent.
  • Míra nezaměstnanosti ve Španělsku stanovila nový rekord všech dob se 27 procenty. Spojené státy neměly tak vysokou nezaměstnanost ani za Velké deprese ve 30. letech.
  • Míra nezaměstnanosti mezi těmi ve věku do 25 je ve Španělsku na omračujících 57,2 procentech.
  • Míra nezaměstnanosti v Řecku dosáhla nového rekordu všech dob 27,2 procenta. Ve spojených státech ani za Velké deprese ve 30. letech nebyla nezaměstnanost tak vysoká.
  • Míra nezaměstnanosti mezi těmi ve věku do 25 je v Řecku na úžasných 59,3 procenta.
  • Prodej francouzských vozů byl v březnu o 16 procent nižší než před rokem.
  • Prodej německých vozů byl v březnu o 17 procent nižší než před rokem.
  • Zadlužení holandských spotřebitelů je teď asi 250 procent disponibilního příjmu.
  • Průmyslová výroba v Itálii spadla během posledních pěti let o zarážejících 25 procent.
  • Počet španělských firem vyhlašujících bankrot je o 45 procent větší než byl před rokem.
  • Od roku 2007 objem nesplácených dluhů v Evropě vzrostl o 150 procent.
  • Na Kypru se výběry z banky během března zdvojnásobily oproti únoru, i když byly půl měsíce banky zavřené.
  • Ve Španělsku je teď kvůli naprosto pustošivému krachu trhu s bydlením 3 miliony volných bytů.
  • Ve Španělsku se to tak zhoršilo, že celé panelákové bloky už byly převzaty squattery
    • Komplex o 285 bytových jednotkách v Parla, méně než půl hodiny autem od Madridu, by byl ideálním cílem investorů, kteří ve Španělsku shání levný majetek. Bohužel dvě třetiny budovy generuje nulový výnos, protože je zabraný squattery. „A to se děje po celé zemi,“ říká Jose Maria Fraile, starosta města, který odhaduje, že pouze 100 bytů v bloku postaveném radnicí má nájemní smlouvu, a to ještě ne všichni ti nájemníci vůbec platí. „Lidé přišli o práci a nemohou platit hypotéky nebo nájmy, a tak přišli o domovy, což vytvořilo tenhle příliv squatterství.“
  • Jak už jsem o tom svého času psal, v Řecku už začalo bujet takové hladovění dětí, že učitelé hlásí, že hladové děti žebrají jídlo od svých spolužáků
  • V Itálii je poměr dluhu k HDP už 136 procent.
  • 25 procent všech bankovních aktiv v UK je v bankách, které mají kapitálovou zajištěnost nanejvýš 40 ku 1.
  • Německý bankovní gigant Deutsche Bank je vystaven derivátové expozici více než 55 bilionů euro (což je více než 72 bilionů dolarů). Ale HDP Německa je za celý rok jen 2,7 bilionů euro.

Ano, americké akcie si až dosud letos vedly úžasně, pravdou ale je, že akciový trh už prodělal naprostý a totální rozvod s reálnou ekonomikou. Kdyby se nějak chytil fundamentálních ekonomických ukazatelů, tak by to s ním šlo nejspíš stejně rychle s kopce, jako jsme to zažili v roce 2008.

Naši politici mohou ještě zkoušet tu mrtvolu neřešeností před sebou kopat tak dlouho, jak to půjde, ale v určitém okamžiku nás důsledky našich praštěných rozhodnutí doženou a přemůžou. Následující je od Petera Schiffa, který svého času o nadcházející krizi řekl

„Krize je na spadnutí,“ řekl Schiff. „Nemyslím si, že Obama skončí své druhé období, aniž by to vycucl až na dno. A investoři na akciových trzích jsou už jasně v problémech.“

„Jsme zkrachování,“ dodal Schiff. „Dlužíme biliony. Podívejte se na naše rozpočtové deficity; podívejte se na poměr HDP k dluhu, na nezajištěné závazky. Kdybychom byli v Eurozóně, už by nás vykopali.“

S chiff poukazuje, že nárůst trhů, co jsme nedávno zažili, kdy Dow poprvé prorazil 14 000 na cestě za dosažením rekordní výše, dává investorům falešný pocit bezpečí. „Není to ale tak, že akciový trh nabývá na hodnotě… to naše peníze ztrácí na hodnotě. A tak, když máte měnu s podlomenou bází … devalvovanou měnu, tak ceny všeho stoupají. Akcie nejsou výjimkou,“ řekl.

„Fed ví, že americká ekonomika se nezotavuje,“ poznamenal. „Jen ji udržují nad kolapsem uměle nízkými úrokovými sazbami a kvantitativním ulehčováním. Jak tahle podpora dojde, ekonomika se sesype.“

Tak si nemyslete prosím, že jsme na tom nějak jinak než Evropa. Kdyby vláda Spojených států začala utrácet jen tolik peněz, které dostává, byli bychom v ekonomické depresi už zítra.

Jediným způsobem, jímž můžeme pokračovat v životě této ekonomické fantazie, kterou vidíme kolem sebe, je finanční zneužití našich dětí a vnoučat.

Americká ekonomika se stala ubohým feťákem, který je úplně a naprosto závislý na bezuzdném tisku peněz a gigantickém vršení dluhů. Kdybychom zastavili tisk peněz a zabředávání do bezprecedentní výše zadlužení, je po nás. Když budeme pokračovat v tisku peněz a v bezprecedentní výši zadlužování, bude po nás.

V každém případě to skončí velmi, velmi špatně.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com