Vůdci tzv. národů BRICS – Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky – se během výročního summitu, který dnes začíná v městě Durban na východě Jižní Afriky, chystají schválit zřízení nové rozvojové banky. Tento největší vynořující se trh se sjednocuje, aby se potýkal s nedostatečnou rozvinutostí a měnovými turbulencemi pomocí plánu na zřízení institucí, které se vetřou do hájemství rolí plněných Světovou bankou a Mezinárodním měnovým fondem.


Vůdci tzv. národů BRICS – Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky – se během výročního summitu, který dnes začíná v městě Durban na východě Jižní Afriky, chystají schválit zřízení nové rozvojové banky, říkají činitelé těchto národů. Rovněž budou diskutovat o slévání rezerv zahraničních měn, aby vyrovnávali platební bilanci a měnové krize.

„Nejhlubším zdůvodněním pro BRICS je téměř určitě vytvoření nových institucí Bretton Woodského typu, které by tíhly k rozvojovému světu,“ řekl při telefonickém interview Martyn Davies, generální ředitel v Johannesburgu sídlící Frontier Advisory, která poskytuje výzkum vynořujících se trhů. „Dochází k posunu moci od tradičního k nově se vynořujícímu světu. V západním světě je ohledně tohoto posuvu spousta geopolitických obav.“

Národy BRICS, které mají dohromady rezervy 4,4 bilionu dolarů a představují 43 procent světové populace usilují o větší dosah do globálních financí, který by odpovídal jejich rostoucí ekonomické moci. Apelovaly na celkové předělání managementu Světové banky a MMF, které byly vytvořeny v Bretton Woodu v New Hampshire v roce 1944 a oponují praktikám, že jejich prezidenti se rekrutují z USA a z Evropy.

 

Je třeba reformy

[quote align="left" color="#999999"]