Proběhl průzkum mínění obecné veřejnosti vedený ve válkou rozervané Sýrii nezávislými sociology a politickými vědci z celého světa. Občané této země se podělili o své vidění hlavních událostí a situací, k nimž teď v zemi dochází, i o svůj postoj k jiným zemím, které aktivně zasahují do osudu této země a rovněž pojmenovávají hlavní problémy, které tento stát má.


Tato analýza vedla k identifikaci vztahu syrského obyvatelstva ke konfliktu, jehož se účastní různé strany, stejně jako konečně ukázala, jak je to s pravdou, tedy že média obvykle publikují lži a jak až ohromných proporcí ta faleš dosahuje.

Uvádí se, že k dotazování došlo ve všech syrských provinciích včetně těch, co jsou pod tlakem války.

Podle předběžných dat si 97 % respondentů myslí, že země v současnosti trpí krizí způsobenou, korupcí, vnitřní slabostí státu a spiknutím ostatních zemí proti Sýrii, v důsledku čehož probíhá a zhoršuje se humanitární katastrofa po celém Středním východě.

Je zajímavou skutečností, že více než 70 procent hlasujících podporuje politiku hlavy státu a nevěří v nelidskost syrského prezidenta Bašara Asada, přičemž za hlavního spiklence prohlašují USA. Pro předměstí Damašku je charakteristických jen 6 frází: není bydlení, není práce, ceny jsou obludně vysoké, spousta dětí ulice, chudoba, nekontrolovaná a bezuzdná násilnost militantů, kteří zabrali vesnice. Také obyvatelé největších syrských měst si stěžují na zničené infrastruktury v regionu, nedostatek elektřiny a vody a nefungující školy.

Experti na veřejné mínění poukázali, že převážná většina respondentů se označila za vlastence této země. Syřani zdůrazňovali, že svoji zemi neopustí, i kdyby k tomu měli příležitost.

Lidé jsou vyčerpaní z války, a tak často vyjadřují svou touhu žít v silném státě s fungujícími veřejnými institucemi.

Sophie Mangal

Zdroj: globalresearch.ca