Nové radioelektronické zbraně, které projektuje Rusko, budou „silnější než atomová bomba“ a budou schopny vyřadit z provozu celé armády, uvádí britský portál Daily Star. DS uvádí, že nejpůsobivější zbraní je silná elektromagnetická raketa Alabuga, která údajně dokáže vypnout všechny raketové bojové hlavice a palubní systémy komunikace letadel nepřátelské armády v dosahu 3,5 km.


Novináři tvrdí, že důležitou zvláštností rakety je schopnost blokovat automatizaci tanků a roztrhat dělostřelecké náboje uvnitř věže. Autoři článku se také obávají, že před elektromagnetickou zbraní se nedokáží schovat ani vojáci, kteří se schovávají pod zemí v hloubce až sto metrů.

DS také píše o strojích dálkového odminovávání Listva, které dokáží zneškodnit výbušniny na dálku tím, že likvidují rádiem ovládané miny pomocí vysocefrekvenčního záření.


Před tím se už v médiích objevovaly informace o tom, že v Rusku byla postavena silná elektromagnetická raketa Alabuga. Generální ředitel koncernu Radioelektronické technologie Vladimir Michejev uvedl, že Alabuga není konkrétní zbraň, ale celý komplex vědeckých výzkumů, během nichž byly určeny hlavní směry rozvoje radioelektronických zbraní budoucnosti. Podle jeho slov se tyto projekty dostaly do oddělení technologií s „s nejvyšším stupněm utajení".

Zdroj: snews.com