Reakce na prohlášení Bílého domu vůči režimu Bašára Asada na sebe nenechala z ruské strany dlouho čekat. A Rusko obvinilo USA, že právě ony očividně připravují provokaci. Prohlášení Bílého domu, že syrský prezident Bašár Asad údajně připravuje chemický útok ukazuje, že Washington hodlá zaútočit na pozice syrských vojsk, reagoval první místopředseda Výbor pro obranu a bezpečnost Rady federace, Franc Klincevič.


„USA připravují nový útok na pozice syrských jednotek, to je zřejmé. Připravuje novou cynickou a bezprecedentní provokaci,“ cituje Klinceviče list Izvestija.

Podle něj po provokaci, „která bude vydávána za chemický útok“, mohou americké síly zaútočit na „skupinu, která se nachází na hranici konstruktivního řešení situace“. Kromě toho to představuje hrozbu pro vojáky ruského letectva. kteří se nacházejí v Sýrii a další vojenský personál.

S kategorickým odmítnutím tvrzení Bílého domu rovněž vystoupil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov a připomněl ruský požadavek na mezinárodní vyšetření incidentu v Idlibu, což se neuskutečnilo.