Severoatlantická aliance posiluje svou obranu v kybernetické oblasti a její členové budou společně reagovat na kybernetické útoky proti jednomu z nich stejně, jako kdyby zareagovali na pozemní agresi nebo na útoky ze vzduchu. Uvedl dnes generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v Bruselu. Šéf aliance před nadcházejícím setkáním ministrů obrany NATO (29.-30.6.) připomněl, že kybernetické útoky, ke kterým došlo v květnu (WannaCry) a v průběhu tohoto týdne (Petrwrap) dokazují, jak velký má význam posílení společné kybernetické obrany.


„A to je přesně to, co děláme,“ zdůraznil Stoltenberg před novináři.

Upřesnil, že probíhá více odborných školení, dochází k výměnám osvědčených postupů a technologií a všichni spojenci jsou ochotni ještě těsněji mezi sebou spolupracovat a začlenit do systému obrany všechny své způsobilosti.

Stoltenberg zároveň připomněl, že NATO se loni rozhodlo vytvořit z kyberprostoru „operační prostor“, což znamená, že i kybernetický útok může vést k aktivování článku 5 zakládající smlouvy aliance, který uvádí, že všechny členské země NATO zakročí na pomoc jednomu ze svých spojenců v pokud bude napaden.

„Jsme na cestě definovat kyberprostor jako vojenskou oblast, což znamená, že na vojenské účely budeme mít pozemní, vzdušné, mořské a kybernetické prostředí,“ zdůraznil šéf aliance.