Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hrozí překvapivým vpádem, jak do Sýrie, tak do Iráku, aby tam vymýtil Kurdskou stranu pracujících (PKK). „Turecko ví, co má dělat, a kdy to má udělat, můžeme se tam zčista jasna přes noc objevit,“ řekl Erdogan v sobotním prohlášení. Presstv.com hlásí:


K těmto tvrzením dochází poté, co turecké vojenské letectvo zabilo přes tucet členů PKK při dvou různých náletech proti vojenským pozicím těchto militantů v iráckém polo-autonomním regionu Kurdistán.

Turecký generální štáb v sobotním prohlášení oznámil, že v oblasti Sinat-Haftan bylo zabito šest teroristů PKK, zatímco osm dalších bylo zasaženo na venkově u Adiyaman.

K tomuto prohlášení došlo po četných požadavcích Bagdádské vlády, aby Ankara okamžitě skončila s nálety proti kurdským militantům v severním Iráku s označením těchto útoků jako nepřijatelných a jako porušení své suverenity.

Turecko své útoky proti pozicím PKK v severním Iráku a proti jejich syrské pobočce známé jako Lidové ochranné jednotky (YPG) v posledních týdnech vystupňovalo.

Už předtím, když tento týden turecké tryskové bitevníky bombardovaly kurdské síly v Sýrii a v Iráku, tak si vysloužily pokárání z amerického ministerstva zahraničí a z Pentagonu.




Loading...