Pití dietní koly je spojeno s riziky srdečního infarktu. Co byste měli vědět

Podle nového výzkumu může být pití dietní koly a dalších podobných nápojů spojeno mimo jiné s vyšším rizikem srdečního infarktu a mrtvice. (Foto: Depositphoto)
Ačkoli příčina zůstává nejasná, někteří vědci tvrdí, že umělá sladidla v nápoji mohou vyvolávat záněty a měnit metabolismus, střeva a cévy.
Výzkumníci z Harvard T. H. Chan School of Public Health uvedli, že sladidla mohou podporovat vznik cukrovky 2. typu, vysoký krevní tlak a nezdravou hladinu cholesterolu.
„Nepovažujte za samozřejmé, že pití uměle slazených nápojů s nízkým obsahem cukru a kalorií je zdravé, může představovat potenciální zdravotní rizika,“ uvedl ve svém prohlášení Dr. Ningjian Wang, výzkumný pracovník Deváté lidové nemocnice v Šanghaji v Číně.
K umělým sladidlům se mohou obracet lidé s cukrovkou nebo ti, kteří se snaží zhubnout, a již by mohli být ohroženi potenciálními problémy. Celkové poselství lékařů je však jasné.
Studie z U.C. Irvine zjistila, že lidé, kteří konzumovali nejvíce umělých sladidel, měli o 9 % vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění a o 18 % vyšší riziko mrtvice nebo jiného onemocnění. Americká kardiologická asociace zjistila, že dospělí, kteří vypijí týdně přibližně dva litry a více uměle slazených nápojů, mají vyšší riziko nepravidelného srdečního rytmu.
„Vyhýbat se přidaným umělým cukrům má smysl a tato studie to pomáhá podpořit,“ uvedla kardioložka z UC Irvine Dr. Elizabeth H. Dineenová.
Podle zjištění vědců se jako nejproblematičtější jeví několik sladidel, včetně těch, která se používají v dietní Coca-Cole a Coca-Cole Zero. Žádost o vyjádření společnosti Coca-Cola nebyla bezprostředně zodpovězena.
Sladidlo aspartam – které je také všeobecně známé pod značkou Equal – a sukralóza neboli Splenda jsou spojovány s vyšším rizikem mrtvice a ischemické choroby srdeční. Aspartam se používá také ve žvýkačkách, zmrzlině, cereáliích, kapkách proti kašli a jogurtech. Je 200krát sladší než běžný cukr a v roce 1996 byl schválen Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv jako univerzální sladidlo.
Je všeobecně uznáván jako jedna z nejvíce zkoumaných přísad na světě. Úřad FDA uvádí, že nesouhlasí se závěry, podle kterých studie podporují klasifikaci aspartamu jako možného karcinogenu pro člověka.
„Vědecké důkazy nadále podporují závěr FDA, že aspartam je pro širokou populaci bezpečný, pokud je vyráběn podle správné výrobní praxe a používán za schválených podmínek použití,“ uvádí agentura.
„Z hodnocení aspartamu vyplynulo, že ačkoli bezpečnost nepředstavuje při běžně používaných dávkách zásadní problém, byly popsány možné účinky, které je třeba prozkoumat dalšími a kvalitnějšími studiemi,“ uvedl Dr. Francesco Branco ze Světové zdravotnické organizace.
To neznamená, že ho lidé nemohou konzumovat. Mírné užívání by mělo být v pořádku. Společnost Coca-Cola upozorňuje, že lidé se vzácnou dědičnou poruchou fenylketonurií by měli přísně omezit příjem fenylalaninu: běžné aminokyseliny obsažené v aspartamu.
„Studie z roku 2022 zjistila, že lidé, kteří konzumovali větší množství aspartamu, měli celkově o něco vyšší riziko vzniku rakoviny, zejména rakoviny prsu a rakoviny související s obezitou. Není však přesně jasné, jaké množství aspartamu by člověk musel v průběhu času zkonzumovat, aby se u něj zvýšilo riziko vzniku rakoviny,“ uvedla onkoložka z onkologického centra City of Hope Orange County Lennar Foundation Dr. Misagh Karimi.
Kolik je tedy příliš mnoho? Už pár skleniček může zvýšit riziko negativních zdravotních následků, řekla Michelle Routhensteinová, registrovaná dietoložka z New Yorku, která se specializuje na srdeční choroby, pro Fox News Digital.
„Výzkumy ukazují, že pití dvou a více uměle slazených nápojů denně může zvýšit riziko srdečních onemocnění a mrtvice,“ uvedla.
Zdroj: independent.co.uk