BRUSEL – Od pondělí mohou výrobci potravin v Evropské unii používat prášek proti hmyzu ošetřený UV zářením. (Foto: Flickr)

Konkrétně se jedná o prášek vyrobený z larev hlístice Tenebrio molitor, který lze přidávat do různých potravin až do výše čtyř procent jejich složení.

Podle nového nařízení EU se tento prášek může nacházet například v chlebu, koláčích, těstovinách, bramborových a sýrových výrobcích nebo ovocných kompotech.

Moučný hmyz je v EU již dlouhou dobu povolen jako potravina. Nové nařízení se však týká speciálního ošetření larev UV zářením, které zvyšuje obsah vitaminu D v prášku.

Výhradní právo na výrobu a distribuci prášku z hmyzu ošetřeného UV zářením má zatím jedna francouzská společnost.

Použití hmyzu v potravinách musí být na obalu zřetelně označeno. Spotřebitelé si mohou všimnout přítomnosti larev moučného brouka ve složkách pod označením „prášek z moučného brouka ošetřený UV zářením“.

K novému nařízení vydala prohlášení také Evropská komise: „Lidé v EU si mohou svobodně vybrat, co budou jíst. Nikdo je nenutí jíst hmyz nebo červy.“

Komise rovněž zdůraznila, že potraviny obsahující hmyz podléhají přísnému vědeckému hodnocení, než se dostanou na trh.