Tři porce ryb týdne značně sníží riziko vývinu rakoviny střev, míní odborníci z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny. Píše o tom list The Telegraph. (Foto: Wikimedia)

Výzkumu, který trval 15 let, se zúčastnilo 476 160 Evropanů. Ukázalo se, že lidé, kteří konzumovali ryby, měli ve výsledku o 12 % méně zhoubných nádorů ve střevech. Ten je čtvrtý v pořadí podle statistiky onkologických chorob ve Velké Británii a jeden z nejnebezpečnějších druhů rakoviny na celém světě. 

Riziko přitom snižují jak tučné, tak netučné ryby. Konzumace měkkýšů žádný účinek neměla.

Podle jedné hypotézy se to vysvětluje obsahem specifických mastných kyselin, například, omega 3, které obsahují výhradně ryby, a které mají protizánětlivý účinek.

Je známo, že konzumace ryb, jako je třeba makrela, losos, nebo sleď, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, a chrání před věkovou degenerací ústřední nervové soustavy díky vlastnostem omega 3 nenasycených mastných kyselin.

Dříve se informovalo, že skupině českých a ruských vědců se podařilo odhalit nový způsob, jak rozpoznat rakovinu. Jde o novou metodu optické diagnostiky za použití křemíkových nanočástic, které jsou unikátní z hlediska diagnostiky a léčby onkologických onemocnění.

Pokud jsou nanočástice potaženy určitými polymery, jako je polyethylenglykol, pak mohou volně cirkulovat v krevním řečišti a hromadit se v nádoru.

V důsledku optické odezvy nanočástice mohou být detekovány v tkáních organismu, což umožní „osvětlit“ oblast nádoru, v níž došlo k jejich akumulaci.

Zdroj:  telegraph.co.uk