Jižní Afrika se potácí na pokraji rasové války poté, co prezident Jacob Zuma vyzval parlament, aby schválil zákon umožňující „konfiskaci“ půdy vlastněné bělochy ve prospěch černochů bez jakékoliv kompenzace.  Prezidentovy komentáře vyvolaly mezi bílými majiteli pozemků pobouření, kdy předseda národní skupiny afrikánsky mluvících farmářů varoval, že tento nový zákon bude „vyhlášením války.“


„Jsme připraveni vrátit úder,“ řekl Andries Breytenbach, předseda této skupiny. „Naléhavě potřebujeme zprostředkování mezi námi a vládou. Jestli se to spustí, skončí to rasovou válkou, které bychom chtěli zabránit.“ 

The Telegraph hlásí: Pan Zuma od svého zvolení do úřadu v roce 2009 jde od jednoho skandálu ke druhému a poté, co jeho strana Africký národní kongres (ANC) utrpěla loni v srpnu nejhorší volební výsledkem od konce apartheidu v roce 1994, tak nasadil daleko populističtější tón. 

Strany přišla o takové ekonomické uzly jako Johannesburg, hlavní město Pretoria a pobřežní město Port Elizabeth ve prospěch umírněné strany Demokratická aliance, která už držela město Cape Town. 

ANC je pod tlakem radikálních Bojovníků za ekonomickou svobodu vedených Juliem Malemou. 

Pan Malema cestuje po zemi a naléhá na černé Jihoafričany, aby si vzali svou půdu zpět od bílých nájezdníků – těch „holandský buranů“ – Búrů. 




Loading...