Human Rights Watch (HRW) prohlašující jeho konzervativní vládu za hrozbu ‚evropským hodnotám‘ vyzvala Evropskou unii, aby proti Polsku uvážila aktivaci mechanismu přezdívaného ‚jaderná volba‘. Zvolení Donalda J. Trumpa americkým prezidentem představuje „nehorázně nacionalistickou a proti právům zaměřenou formu populismu,“ která pro EU představuje „vážnou vnější hrozbu,“ uvádí „ředitel aktivismu pro Evropu“ této neziskovky Philippe Dam.


S varování, že Polsko pro tento blok představuje pro změnu vnitřní hrozbu, říká, že Evropská komise by měla spustit Článek 7 Lisabonské smlouvy – nikdy předtím nepoužitý právní mechanismus, který by měl vést k tomu, že tento národ ztratí v Evropské radě hlasovací práva.

V článku vydaném v úterý v EUobserver Dam zdůrazňuje kritiku masové migrace od jeho vládních činitelů a některých Sorosem podporovaných „skupin lidských práv“ jako „průřez praktikami, které odporují evropským hodnotám a vyžadují od Evropské unie rozhodnou akci.“

K dalším opatřením citovaným tímto článkem patří „politiky, které ohrožují základní lidská práva“ včetně „plánu na zrušení potratových práv žen“ a protiteroristický zákon z června 2016, který polským státním bezpečnostním službám umožňuje provozovat dohled nad cizinci.

Dam naléhá na EU, aby k tomu přidala sankce, až tento orgán zahájí vyšetřování zkoumající „systematické hrozby“ vládě zákona v Polsku. Komise a liberální média se domnívají, že vládnoucí strana Zákona a spravedlnosti (PiS) zahájila útok na nezávislost soudnictví, když odmítla přijmout přísahu soudců do polského nejvyššího soudu.