Vrcholní Demokraté oficiálně zahájili proti prezidentu Donaldu Trumpovi proces impeachmentu podáním „rozklad o vyšetřování“. Kongresman Jerrod Nadler ze Sněmovní justiční komise podal tento požadavek ve čtvrtek, což je krok považovaný za první krok k procesu impeachmentu. Countable.us hlásí:


Nadler je druhý nejvyšší Demokrat v Justiční komisi Sněmovny, která bude na toto podání reagovat. Ten navrhl následující znění rozhodnutí:

„Donald Trump odmítl smysluplným způsobem odstoupit ze svých obchodních zájmů. Jeho zahraniční vazby jsou nejspíš protiústavní, opakovaně odmítl vyzradit svá finanční aktiva a je obklopen celým rojem ruských intervencí do voleb a do jeho Administrativy.“

Co je rozklad o vyšetřování?

Justiční komise musí podle oficiálních pravidel odpovědět na rozklad o vyšetřování do 14 legislativních dnů nebo kongresových pracovních dnů. Komise může buď tento rozklad příznivě ohlásit dál, odmítnout jej nebo jej revidovat.

Pokud by se rozhodla v rámci této časové lhůty nejednat, tak by mohl kongresman Nadler požádat, aby rezoluce byla odňata (což znamená stažená z této komise), takže pak by o ní mohla hlasovat Sněmovna jako celek.

Tím, že se komise odmítne rozkladem k vyšetřování zabývat, nijak nezbytně neříká, že předmět vyšetřování je neopodstatněný nebo že administrativa neposkytla požadované informace.

Může to znamenat, že komise obdržela, co k tomu žádala, a že co má, to stačí, aby administrativa vyhověla požadavku, což znamená, že další akce nejsou nezbytné.




Loading...