LONDÝN (AP) — Evropská unie je otevřeně protiamerická a administrativa prezidenta Donalda Trumpa na ni pohlíží s podezřením, řekl ve čtvrtek vůdčí kandidát na amerického vyslance u tohoto bloku 28 národů. Ted Malloch, jehož potenciální jmenování vyvolalo v Bruselu hněv a poplach, řekl, že on a Trump „na Evropu pohlíží velice podobně.“ Řekl, že USA jsou k tomuto bloku, tj. k ekonomické a politické unii zahrnující půl miliardy lidí, „poněkud kritické a podezíravé.“


  „V Trumpově administrativě bychom určitě upřednostnili spolupráci s jednotlivými zeměmi na bilaterální úrovni,“ řekl Malloch v interview s Associated Press.

Trump ještě bude muset vyslance u EU jmenovat. Ale 64 letý Malloch, bývalý diplomat OSN, který učí veřejnou správu na Englad’s Henley Business School, říká, že měl na tento post už pohovor a byl schválen.

Zprávy, že by tuto pozici měl dostat právě on, v EU pobouřili mnoho politiků. Vůdci skupin křesťanských demokratů, liberálů a socialistů v Europarlamentu se uchýlili k neobvyklému kroku, když napsali vůdcům EU, že Mallochovi, pokud by ho USA jmenovaly, by měla být odepřena akreditace.

Mallocha obviňovali, že je na misi „k rozvrácení nebo rozpuštění Evropské unie.“

Malloch je nadšeným příznivcem Trumpovy politiky „Amerika v první řadě“ – a vypadá, že není chladným přijetím Bruselu vůbec zneklidněný. Ve čtvrtek odmítl potvrdit názor britské ministerské předsedkyně Theresy May, že silná, úspěšná EU je v globálním zájmu.

Řekl, že ten „nehorázný antiamerikanismus“ EU je „problematický.“

„Ta zaujímala postoje odporující americké zahraniční politice v posledních osmi letech v každé jednotlivé záležitosti, ať už to byl Izrael, Stření východ, Írán nebo ve spoustě záležitostí lidských práv,“ řekl Malloch. „Existuje dlouhý a stále rostoucí seznam záležitostí, v nichž se americká zahraniční politika rozchází s EU.“

Malloch potěšeně sledovat britské loňské hlasování o odchodu z EU. Na Brexit a na zvolení Trumpa pohlíží jako na součásti mezinárodního hnutí za znovu prosazení národní suverenity a silnějších hranic. A očekává, že po příchodu Brexitu i další země EU přehodnotí své vztahy s tímto blokem.




Loading...