Výzva slavného režiséra, aby Washington odtajnil „ukrajinské dokumenty“ vůbec není náhodný. Ukrajinskou problematikou se Stone zabývá už dlouho a natočil velký dokumentární film na toto téma. A došel ke zcela určitým závěrům. Oliver Stone — to je takový slavný režisér v USA — vyzval nový tým ve Washingtonu, aby odtajnil všechny dostupné informace o Ukrajině. Podle jeho názoru je to nutné udělat z toho důvodu, aby se Američané dozvěděli celou pravdu o konfliktu v této zemi.


Stone spojil další prudké zhoršení v Donbasu s tím, že Kyjev nutně potřebuje pokračování americké podpory, nehledě na změnu vlády v Bílém domě. A řekl, že to, co se děje, je odporné, včetně pokusů ukrajinské strany obvinit z událostí Rusko. Jestliže Donald Trump a jeho tým vyslechne tento autoritativní názor, světovou společnost očekávají velké senzace.

Samozřejmě, i dříve zástupci Washingtonu přiznávali, že vydali na „rozvoj demokracie" na Ukrajině miliardy dolarů. Ve skutečnosti, což všichni dobře vědí, peníze šly účelově na přípravu protiruských a revolučních nálad, které nakonec vyústily do tragického „euromajdanu".

Ale o podrobnostech celé této historie, technologických detailech a osobách, které hrály roli zákulisních loutkářů, je dosud málo informací. Soudě podle všeho, tabulka „tajné" ještě není odstraněna.

Trumpovi a jeho lidem prostě nestačily ruce: jiných, daleko vážnějších problémů je dost. Ale jestliže nakonec jim „ruce budou stačit" a Washington zvolí na rozdíl od Obamy a jeho společníků jiné stanovisko vůči Ukrajině, kyjevské vedení bude možná muset velmi rychle balit kufry.