Náměstek ukrajinského ministra obrany Ihor Pavlovskij přiznal, že kyjevské silové složky na Donbasu útočí. Toto prohlášení učinil ve středu 1. února ve vysílání televizní stanice 112 Ukrajina. „Pro dnešek naši hoši, ať už jakýmkoli způsobem, ale metr za metrem, krok za krokem hrdinně postupují vpřed," řekl Pavlovskij.


Dříve domobranci a ukrajinští vojáci informovali o vyhrocení situace na Donbasu. Strany konfliktu se navzájem obviňovaly ze zvýšení intenzity ostřelování v trojúhelníku Doněck-Jasinovataja-Avdějevka, a také z pokusů o útok. Jak oznámil tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, Moskva je znepokojena agresivní činností Kyjeva na Donbase, která podkopává minské dohody. Rusko má přitom důvěryhodné informace, že na Avdějevku nejdřív zaútočily ukrajinské „samostatné jednotky", a ozbrojené síly Ukrajiny je podpořily".

Více než 200 osob bylo zabito či zraněno z řad ukrajinských ozbrojených sil během 48 hodin bojů v Donbasu, řekl vedoucí představitel DLR Alexandr Zacharčenko.

„Protivník má velké ztráty. Je známý počet více než 200 osob zabitých a zraněných — to znamená za poslední dva dny", řekl.

Před tím domobrana a ukrajinští ozbrojené síly informovaly o zhoršení situace v Donbasu. Strany konfliktu se vzájemně obviňují ze zvyšování intenzity ostřelování a z pokusů zaútočit na kontaktní linii v okolí Doněcka.

Ministr zahraničních věcí Ruska Sergej Lavrov prohlásil, že Západ si nedělá iluze o roli prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka ve vyhrocení konfliktu v Donbasu. Tento názor ministr vyjádřil ve středu během tiskové konference o výsledcích IV. zasedání Rusko-arabského fóra spolupráce, informují ruská média.