Skupina vlivných poslanců, kteří spojují fenomén volebního vítězství Donalda Trumpa s jevem ‚falešných zpráv‘, zahájila jejich vyšetřování jakožto „hrozby demokracii“. Cílem tohoto v pondělí zahájeného šetření Komise Dolní sněmovny pro kulturu, média a sport je identifikace těch, o nichž by se dalo věřit, že mají největší sklony být zavedeni jevem ‚falešných zpráv‘ a stanovit definici tohoto termínu jako průmyslový standard.


Toto šetření se rovněž z hlediska falešných zpráv podívá na roli společností sociálních médií a vyhledávacích eginů, jako je Google, Twitter a Facebook, kdy parlamentní web tuto záležitost zjevně líčí jako věc ochrany dětí.

„Jakou mají odpovědnost vyhledávací enginy a platformy sociálních médií, zvláště ty, které jsou přístupné mládeži? Je snad důležité použít obecných počítačových algoritmů, jimiž se ‚falešné zprávy‘ vykoření ze skutečného zpravodajství?“ uvádí se na webu této Komise.

Ta projevuje „rostoucí obavy“ z toho, že britská veřejnost ve vzrůstající míře propadá „nedůvěře v tradiční zdroje právy, jako jsou noviny a vysílače, a místo toho se obrací k internetu a k sociálním médiím.“

Na této státní webové stránce se rovněž jako na téma tohoto šetření poukazuje na to, že posledně mohly ty falešné zprávy za výsledek loňských amerických prezidentských voleb, při nichž bylo vítězství Donalda J. Trumpa obecně líčeno jako lidové odmítnutí globální elity. „Obavy, že by to mohlo vést k zahlcení veřejnosti propagandou a nedůvěrou vzrostly v důsledku projevů toho, že voliči byli v prezidentských volbách 2016 v USA vystaveni dost možná bezprecedentnímu přívalu ‚falešných zpráv‘ a obavami, že to mohlo přinést značný dopad na demokratický proces,“ uvádí tato stránka.