Tabloid Bild porovnal fotografie, pořízené v pracovně amerického prezidenta Donalda Trumpa během jeho rozhovoru s ruským státníkem Vladimirem Putinem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. „Mnohdy fotografie prozradí mnohem víc, než slova," píše žurnalista tabloidu Simon Schütz. Z hlediska německého žurnalisty věnoval Trump Putinovi mnohem větší pozornost, než Merkelové.


Na oficiálním snímku pořízeném během rozhovoru s ruským prezidentem je vidět, že amerického prezidenta obklopuje celý tým: viceprezident Mike Pence, tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer, šéf aparátu Bílého domu Reince Priebus, hlavní poradce Stephen Bannon a poradce pro národní bezpečnost Michael Flynn.

Během rozhovoru s německou kancléřkou to ale vypadalo úplně jinak — zdá se, že Trumpův „zájem o nejvlivnější ženu světa" byl omezený, zdůrazňuje Schütz.

Vedle prezidenta se nacházel pouze Flynn. Bannon a Priebus sice také byli v pracovně, zdá se ale, že byli zaneprázdněni nějakými jinými otázkami. Všichni ostatní přítomni nebyli.

„To zřejmě svědčí o tom, že rozhovor s Merkelovou byl považován za méně ostrý a konfrontační," vyslovuje předpoklad autor. V rozhovoru s Putinem se naopak mohla objevit sporná témata, taková jako konflikt na Ukrajině, dodává žurnalista.

To, že rozhovor s ruským prezidentem byl pro Trumpa důležitější, dokazuje i jeho trvání: s Putinem hovořil téměř hodinu, s Merkelovou 45 minut, zdůraznil na závěr Simon Schütz.