Nová studie skutečně potvrdila to, co někteří lidé říkají již roky – že lidé skutečně pocházejí z hvězdného prachu.  Nový průzkum 150 000 hvězd ukazuje, jak pravdivé je toto staré klišé… Lidé a jejich galaxie jsou tvořeni z 97% z toho stejného druhu atomů a vědci nalezli pro život důležité částice, která se objevují čím dál častěji směrem ke středu galaxie. 


Jennifer Johnson, předsedající vědeckému týmu SDSS-III APOGEE průzkumu a profesorka na The Ohio State University řekla: „Je to velmi zajímavý příběh pro člověka, jelikož jsme nyní schopni zmapovat hojnost všech hlavních prvků nacházejících se v lidském těle skrze stovky či tisíce hvězd v Mléčné dráze.“

RT píše

Tým astronomů z projektu Sloan Digital Sky Survey v Novém Mexiku spadající pod Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment (APOGEE) využívá infračervené světlo, aby mohl nahlédnout skrze galaxijní prach a analyzovat složení 150 000 hvězd skrze Mléčnou dráhu.

S těmito daty skupina poté zaznamenala hojnost tzv. CHNOPS (uhlík, vodík, dusík, kyslík, fosfor a síra) prvků v každé z těchto hvězd, které, jak říkají, reprezentují „stavební kameny“ světa kolem nás a nalezli, že lidé a jejich galaxie mají přibližně okolo 97% stejných druhů atomů. 

„Přístroj shromažďuje světlo blízké infračervené části elektromagnetického spektra a rozptyluje ho jako prizma, aby odhalil různé prvky v atmosféře hvězd“ řekl mluvčí projektu Sloan ve svém prohlášení.

Tým použil spekroskopickou metodu k tomu, aby zhodnotil každý prvek a zjistil, z čeho byl vytvořen, prozkoumáním odlišných vlnových délek světla u každé z těchto hvězd.




Loading...