Rusko používalo v Sýrii „taktiku vypálené země“, která způsobila mnoho škod a měla za následek „tisíce nevinných obětí“, řekl ředitel CIA John Brennan v interview pro PBS. Taktika, z jejíhož používání ředitel výzvědné správy USA obviňuje Rusko, znamená zničení všeho, co by mohlo přinést užitek protivníkovi, včetně komunikací, dopravy, zemědělských a průmyslových objektů. „USA by nikdy nic podobného neudělaly ani v jednom válečném konfliktu", tvrdí Brennan.


Řekl také, že americká rozvědka předpovídala zásah Ruska do syrského konfliktu, jelikož je jeho dávným spojencem, kterého se Moskva nechystá opouštět. Právě proto přišla na pomoc Bašáru Asadovi ve chvíli, kdy vládní vojska začaly ustupovat před opozicí, předpokládá ředitel CIA.

Podle jeho slov se Washington v průběhu jednání snažil přesvědčit Kreml, že Asad je „součástí problému, a ne jeho řešení".

„Bohužel Rusko představilo veškerou opozici jako teroristy. Proto také zahájili tyto ostré a, podle mého názoru, nesmyslné vojenské akce, které zničily tak mnoho Syřanů", dodal Brennan.

USA nejednou vystupovaly s s obviněními, nepodpořenými důkazy, že Rusko v Sýrii údajně útočí na civilní objekty. Ruská strana to vyvrátila.

Ředitel CIA John Brennan se snaží svým prohlášením, že Rusko údajně používá v Sýrii „taktiku spálené země“ „podestlat slámu pro buducnost“, neboť USA se bude muset zodpovídat za svou činnost v SAR, řekl oficiální mluvčí Ministertsva obrany Igor Konašenkov.