The Times of Israel hlásí, že policie vyzývá izraelského generálního prokurátora Avichai Mandelblita, aby jim umožnil zahájit plné trestní vyšetřování ministerského předsedy Benjamina Netanyahua. V pondělí 26. prosince oznámila Izraelská policie, že jsou absolutně přesvědčeni, že během několika dnů bude zahájeno trestní vyšetřování na základě dokumentů, které v poslední době získalo speciální šetření, jenž začalo před 9 měsíci.


Obvinění, která budou proti Natanyahuovi údajně vznesena budou úplatkářství a podvod s přitěžujícími okolnostmi. V červnu přišly zprávy, že policie nedávno začala tajné vyšetřování s požadavkem, že do médií z něj nemají unikat žádné informace.

Také generální prokurátor Mandelblit údajně instruoval zaměstnance úřadu státní prokuratury, aby vyšetřovali domněnky, že Netanyahu v roce 2009 přijal od obviněného francouzského podvodníka 1 milion euro.

Také počátkem tohoto měsíce přišly výzvy od patrně nesouvisejícího případu, aby Netanyahu byl vyšetřován za svou roli v obchodu ministerstva obrany k nákupu ponorek od německé společnosti, která je částečně vlastněná íránskou vládou.

Tato aféra minulý měsíc rozpoutala v Izraeli veřejnou debatu, jelikož se objevila obvinění, že izraelského ministerského předsedu k tomuto rozhodnutí finančně svedl jeho osobní poradce David Shimron, který má sám vazby na stavitele těchto ponorek Thyssen Krupp. Proti tomuto nákupu se stavěly části establishmentu obranného sektoru včetně bývalého ministra obrany Moshe Ya’alona.

Mluvčí Netanyahua ministerského předsedu obhajoval, když The Times of Israel říkal: „Je to naprosto falešné. Nic na tom nebylo a nic na tom nebude.“

Na těchto zprávách je nejzajímavější možná korelace s americkým rozhodnutím nezúčastnit se hlasování Spojených národů s cílem zastavit Izraeli stavby na okupovaných palestinských územích. Ač zastavení takovýchto staveb má jen logický a právní smysl, tak americké rozhodnutí nepodpořit

Izrael je veřejným políčkem do tváře a ten přichází v době, kdy má rovněž smysl klást logickou otázku: Věděly USA něco o vyšetřování Netanyahuja a o možných zločinech a snaží se tak veřejně distancovat od tohoto kontroverzního izraelského ministerského předsedy?

Avšak spekulace, že Netanyahu hluboce zabředl do korupce, úplatkářství a dokonce i do válečných zločinů jsou v oběhu už řadu let, a pokud by to opravdu byla pravda, tak to pro leckoho nebude žádné překvapení.

Vyklouzne „Bibi“ z tohoto skandálu bez újmy nebo to povede k trestnímu obvinění? Jaké změny by mohlo případné trestní vyšetřování vnést do dynamiky mezi Netanayahuem a nadcházejícím americkým prezidentem Donaldem Trumpem? Bude-li vyšetřován, přijde Trump Bibimu na pomoc nebo se od něj začne distancovat i Trump? Toho by mohlo být opravdu zajímavé pozorovat.

Zdroj: zerohedge.com