Indonéský soud bude stíhat křesťanského guvernéra Jakarty, který byl obviněn z rouhání vůči Koránu, oznámil v úterý soudce. Panel soudců odmítl petici týmu obhajoby guvernéra Basuki Tjahana Purnama známého pod přezdívkou „Ahok“, aby tento trestní případ stornovali, protože ten porušuje lidská práva tohoto politika a je v rozporu s pravidly správních úkonů.


Pan Purnama jako křesťan a etnický Číňan v této nejlidnatější muslimské zemi vyvolal proti sobě dvojí protesty a skalní islámské skupiny proti jeho vládě protestovaly už od té doby, kdy byl v roce 2014 zvolen.

Islámští konzervativci proti Ahokovi povstali s obviněním, že tento guvernér manipuloval výkladem Koránu, aby tak podpořil své tvrzení, že pro muslimy je přípustné, aby jim vládli nemuslimové. 4. listopadu dav 150 000 islámských protestujících uspořádal ohromný pochod hlavním městem Jakartou, aby pro Ahoka požadoval trest smrti. K podobným demonstracím došlo i v jiných městech po celé Indonésii.

V úterý ráno se stovky dalších protestujících oblečených v bílém shromáždily před soudní budovou v severní Jakartě a skandovaly „Allahu Akbar“ (Bůj je veliký) s apely, aby byl guvernér uvězněn.

Hlavní soudce tohoto panelu Dwiyarso Budi Santiaro řekl, že obhajoba se může, nebude-li souhlasit s rozhodnutím, odvolat k vyššímu soudu, aby jim byl případ postoupen. Ahok po konzultaci se svými právníky soudu řekl, že „to ještě uváží.“

Ahok při prvním slyšení 13. prosince popřel, že by měl v úmyslu urážku Koránu při citaci z něj při veřejném projevu v září a zopakoval svou úctu k islámu.