Nová berlínská koalice Zelených, Socialistů a Strany levice odmítla jen dva týdny před zabitím 12 lidí v Berlíně na vánočním trhu náklaďákem uznat islamistický terorismus za nebezpečný. Tato vládnoucí koalice v Německu známá jako Rudě-rudo-zelená v Berlíně letos převzala moc od Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angely Merkelové poté, kdy té odlákalo hlasy vzepětí podpory pro anti-imigrační Alternativy pro Německo (AfD).


Tyto vládnoucí strany oznámily plány, jak v německé metropoli bojovat s extremismem jako součást své „koaliční dohody“ podepsané 4. prosince, ale jako takové vypíchly jen pravicové aktivity, kdy islamistický radikalismus přejmenovali na „mezinárodní terorismus“ a levicový extremismus pak už ignorovaly zcela, hlásí Die Welt.

Tato vláda dala jasně na srozuměnou, že boj proti extremismu má pro novou berlínskou vládu „vysokou prioritu“, ale samotný dokument dává jasně na srozuměnou to, že pro Berlín je jediným reálným nebezpečím pravicový extremismus. Výrazu „levicový extremismus“ nebo „islamistický terorismus“ tento 250 stránkový dokument ani jednou nepoužil, ač „násilnosti pravicových teroristů“ se zmiňují mnohokrát.

Jedna podkapitola tohoto dokumentu se věnuje boji proti „pravicovému extremismu, rasismu a antisemitismu“ i přes skutečnost, že většina těch antisemitských incidentů ve městě, jako pochod příznivců Hezbollahu na den al-Quds pořádaný každé léto, je pořádána jejich levicovými příznivci. Vláda říká, že klade na první místo „boj proti pravicovému extremismu a xenofobním zločinům“, a tvrdí, že antifašistické organizace jsou „nepostradatelné“ a že ty budou „patřičné instituce trvale zabezpečovat.“

Jednou z těchto institucí v Berlíně je Nadace Amadeu Antoni vedená bývalou agentkou Stasi Anettou Kahane. Mnoho lidí kritizuje německou spolkovou vládu za spolupráci se slečnou Kahane, která jí pomáhá monitorovat a cenzurovat projevy na sociálních médiích.

Frank Zimmermann od Socialistů (SPD) řekl, že „zasáhne proti všem formám násilí,“ ale naprosto shazoval možnost jakékoliv hrozby levicového extremismu, když říkal, že krajní levice ve městě nikdy nepředstavovala žádné nebezpečí.