John Bolton, který se ocitl mezi kandidáty Trumpa, prohlásil že „zásah Ruska" do voleb, o němž se USA hovoří, mohl být provokací některé amerických tajných služeb. Bolton, bývalý americký stálý zástupce v OSN, byl mezi potenciálními kandidáty na šéfa diplomacie adminitrativy Donalda Trumpa. Poté, co padlo jméno Rexe Tillersona by Bolton mohl nastoupit na funkci prvního náměstka ministra zahraničí.


„V případě, že si Rusko nebo nějaká jiná zahraniční vláda myslí, že může narušit integritu našich voleb nebo zničit náš ústavní proces, tak by to byl stejně závažný útok, jako vojenský, … ale my bychom rádi věděli, kdo jiný by chtěl ovlivnit volby a proč ponechali „otisky prstů", poukazující na Rusy. Chci říci, že do té doby, než zjistíme, jak zpravodajská komunita přišla k tomuto závěru, nevíme, zda byly tyto akce iniciované Rusy, nebo to byla „operace pod cizí vlajkou“," řekl Bolton ve vysílání Fox News.

„Operace pod falešnou vlajkou" (false flag) je druh tajné operace, jejímž cílem je přesvědčit veřejnost, že v nepřátelstvím neni vina ta stranu, která ji ve skutečnosti provedla.

„Zde je nutné znát fakta, a není jasné, že útok na počítače v Národního výboru demokratické a republikánské strany nebyly „operací pod falešnou vlajkou“. Připomeňme si, co řekl ředitel FBI James Comey, když se zabýval domácím serverem Hillary (Clintonové). Řekl – nenašli jsme přímé důkazy o vniknutí cizích zpravodajských agentur, ale vzhledem k povaze (hackingu) neočekáváme, že by vyspělé zahraniční zpravodajské agentury ponechaly digitální „otisk". A nyní se hovoří o tom, že tam po vzlomu do serverů ponechaly „otisky prstů“. Takže je třeba se ptát, proč by Rusové použili své „inteligentní" zpravodajce proti serveru Hillary, ale ne proti volbám?" uvedl Bolton.