Politický novic a „rusofil“, jak jej nazývají některá západní média, Rumen Radev byl v neděli zvolen novým prezidentem Bulharska. Nedlouho po zveřejnění výsledků voleb vystoupil dosavadní předseda bulharské vlády Bojko Borisov s prohlášením, že hned první pracovní den podá demisi. Podle Pekingu se bavili o spolupráci jako jediné možné cestě pro obě velmoci. Trumpův tým uvedl, že se hovořilo o vzájemném respektu a silných budoucích vztazích.


„V rámci svého prezidentského období hodlám udržovat blízký kontakt s prezidenty Spojených států a Ruska. Otevřený dialog s Ruskem nám umožní snížit úroveň napětí, která se mezi námi v posledních letech vytvořila. Budeme usilovat o normalizaci situace v Sýrii i na Ukrajině,“ uvedl Radev.

Francouzští novináři také připomínají, že nově zvolený bulharský prezident v minulosti „šokoval mezinárodní veřejnost svými prohlášeními o tom, že Krym je de iure ukrajinský, ale de facto ruský“.

Německé Deutsche Welle varuje, že volba nového prezidenta Bulharska může zemi potenciálně politicky oddálit od jejích partnerů v EU a NATO.

Zdroj: theguardian.com