Americký ministr obrany Ashton Carter v pátek řekl, že prezidentovi nedoporučuje koordinovat s Ruskem akce v Sýrii tak dlouho, dokud Moskva nezačne „dělat správnou věc". V rozhovoru pro televizi CBS Carter uvedl, že ruská podpora syrské vládě „jen podněcuje násilí" v této zemi.


„Rusové je (úřady Sýrie) plně podporuji, A já nedoporučuji k prezidentovi (USA), abychom se s tí m spojili a nepracovali s Rusy tak dlouho, dokud nezačnou dělat správnou věc," zdůraznil.

Na otázku televizního moderátora, že to znamená, že USA stále nekoordinovují s Ruskem v Sýrii, Carter řekl: „Nemůžeme dělat to, co je třeba udělat."

Když už mluvíl o politice Washingtonu vůči Moskvě jako celku, šéf Pentagonu prohlásil, že se Rusko chová „agresivně v Evropě, jak to bylo na Ukrajině a v Gruzii".

„A musíme se jasně postavit proti očividné ruské agresi v Evropě," dodal.

Řada politologů i vojenských expertů přitom poukazuje na fakt, že ruské síly zasáhly v Sýrii na pozvání vlády Bašára Asada. Zároveň konstatují, že pokud by Putin nezasáhl, nyní by patrně již Damašek ovládaly radikální islámské skupiny a došlo by k rozšíření a posílení teroristické organizace Islámský stát. A dodávají, že po dobu „boje Spojených států“ proti IS se území pod kontrolou teroristů rozšířilo několikanásobně, jak na území Iráku, tak zejména Sýrie. A ačkoliv je dnes situace v Sýrii mimořádně špatná, případné ovládnutí Damašku radikály a následný boj s nimi, by byl mnohem těžší a neskonale krvavější, ne-li nemožný.

Zdroj: pz.cz